Президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха Украйна, Сирия и Либия по време на телефонен разговор, информира ТАСС.

Путин и Меркел се съгласиха да продължат подготовката за срещата на лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна и подчертаха важността да напредне политическият процес по уреждане на конфликта в Сирия. Освен това те потвърдиха значимостта на Минските споразумения и тяхното прилагане.

Кремъл отбелязва, че разговорът е проведен в събота по молба на германската страна.

"Докато обсъждаха решение на украинската криза, те потвърдиха важността да се спазват стриктно положенията в Минския пакет от мерки и споразуменията, постигнати на срещите на Нормандската четворка", отбелязват от руското президентство.

Кремъл подчертава безпокойството около прилагането на "Формулата Щайнмайер" в украинското законодателство. В съобщението се отбелязва, че под различен претекст Киев отказва да изтегли войниците и оръжията си от линията на контакт.

По отношение на Сирия Путин е отбелязал, че е важно да се вземат под внимание интересите на етническите и религиозни групи при търсенето на политическо решение. Двамата предимно са обсъдили ситуацията в Североизточна Сирия. Путин е подчертал, че стабилизирането на Сирия е възможно само ако се зачитат принципите на национално единство и териториална цялост на държавата.

Владимир Путин и Ангела Меркел коментираха и ситуацията в Либия. Двете държави са готови да помогнат за деескалация на напрежението в Либия и намиране на мирно решение на конфликта с посредничеството на ООН.