Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че би било "добре" за него, ако Сирия получи помощ от Русия в конфликта на Дамаск с Турция, като изглежда допълнително се дистанцира от сирийските кюрдски съюзници на САЩ, изтъквайки, че те не били ангели.

Говорейки пред журналисти в Белия дом след срещата си с италианския президент Серджо Матарела, Тръмп посочи, че би предпочел да наложи санкции на Анкара, отколкото да се сражава в региона.

Сирийски и руски войници поеха контрол над военни бази, изоставени от САЩ

Сирийски и руски войници поеха контрол над военни бази, изоставени от САЩ

Руската телевизия Россия 24 показа първи кадри с руски и сирийски сили

"Ако Сирия иска да се бие за обратното отвоюване на територията си, това зависи от тях и Турция", коментира той, допълвайки: "Има много пясък, с който могат да играят. Сирия може да получава някаква помощ от Русия и това е добре."

САЩ, отбелязал Тръмп, остават подготвени да помогнат в преговорите за положението в Сирия. Според американския държавен глава сирийските кюрди "са много добре защитени. Между другото те не са ангели", подчерта той.

Републиканци обвиниха Тръмп в предателство на американски съюзник, изоставяйки кюрдите да бъдат смазани от турските сили в Сирия. 

Ердоган отряза Пенс, ще си говори само с Тръмп
Обновена

Ердоган отряза Пенс, ще си говори само с Тръмп

Малко по-късно Турция обяви, че все пак ще се видят, а Пенс ще лети дори и при отказ

Тръмп също така потвърдил, че американските войници в Северна Сирия до голяма степен са напуснали района, където турските сили и кюрдските бойци се сражават.

По думите му 28 американски войски са били преместени от пограничния район между Турция и Сирия, като нарече решението си да изтегли американските сили от граничната зона "стратегически брилянтно".

"Ние не сме полицейски агент. Време е да се приберем вкъщи", настоя той. 

Ердоган подкрепя войските на Асад в Манбиж, ако терорът спре

Ердоган подкрепя войските на Асад в Манбиж, ако терорът спре

Според него не Турция, а Западът игнорира цивилните загуби и не говори за тях

Тръмп подписа указ в понеделник, даващ зелена светлина за налагане на санкции срещу турски официални лица и компании заради операцията на Турция в Северна Сирия.

По-рано днес членката на Камарата на представителите, републиканката Ли Чейни заяви, че конгресмените се готвели да внесат законопроект с подкрепата и на двете партии, с който ще бъдат наложени санкции срещу Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви по-рано днес, че Анкара ще отвърне на американските санкции, като призова Вашингтон да "преоцени позицията си". По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че може да отмени посещението си в САЩ през ноември на фона на заплахите за санкции от страна на САЩ.

Операцията на Турция в Североизточна Сирия беше посрещната с остри критики от съюзниците ѝ в НАТО, като администрацията на Тръмп обяви санкции, а други страни заявиха, че спират доставките на оръжие за Анкара.

Съюзниците на Турция изразиха неодобрението си срещу настъплението на Турция срещу сирийските кюрди, които изиграха важна роля в кампанията на ръководената от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") между 2014 и 2017 г.