Турският президент Реджеп Ердоган коментира, че срещу Анкара е оказван натиск, за да спре антитерористичната си операция в Северна Сирия, но не се притеснява от санкции, тъй като правителството е решено да премахне коридора с терор близо до границите си, съобщава "Хюриет".

"Целта ни е ясна. Ние не се притесняваме от никакви санкции", заяви Ердоган. Той подчертава, че САЩ призовава Турция да обяви прекратяване на огъня, за да може да действа като посредник между конфликтните страни, но той отхвърля това предложение, тъй като Турция няма да "седне на масата с терористични групи".

Ердоган допълва, че американското посредничество между Турция и терористичната група YPG/PKK не би било разумно от гледна точка на политическата наука и военното законодателство.

Путин покани Ердоган в Русия

Путин покани Ердоган в Русия

Турският президент прие поканата

Подчертавайки, че Турция ще поддържа операцията си, докато районът не бъде изчистен от терористични елементи, той допълва, че след приключване на операцията територията ще бъде върната на нейните истински собственици - сирийци.

"Ние сме на седмия ден от операцията. Продължава с успех, както е планирано. Осигурихме Айн ал-Араб на четвъртия ден и Тел Абяд на петия ден чрез прочистване на терористи. Днес достигнахме 32-километрова дълбочина. Ние имаме контрол над магистрала М4", обяснява той.

По думите му, досега са неутрализирани общо 611 терористи, като 556 от тях са убити, докато турската армия и Сирийската национална армия имат съответно "четирима и 32 мъченици".

Според него, САЩ, Русия, Европейският съюз и НАТО са информирани за действията и целите на Турция във връзка с продължаващата операция и добави, че оперативният успех на Турция в Северна Сирия надхвърли очакванията на чуждите държави, тъй като Турция осигури значителна част от Северна Сирия в рамките на седмица.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда турската офанзива по искане на страните от ЕС

Съветът за сигурност на ООН обсъжда турската офанзива по искане на страните от ЕС

По искане на Белгия, Франция, Германия, Обединеното кралство и Полша

"Нашата цел е ясна: почистване на нашите граници от всякакви терористични елементи и осигуряване на безопасното завръщане на бежанците... Операцията ще продължи, докато целите не бъдат постигнати", добави той.

Ердоган заяви, че турските въоръжени сили проявяват голяма предпазливост, за да не навредят на цивилните, за разлика от анти-ДАЕШ коалицията и операцията на YPG/PKK в провинциите Мосул, Ракка и Дейр ез-Зор, където са убити хиляди цивилни.

"За съжаление, западните страни винаги игнорират цивилните загуби и никога не говорят за тях. Сега те се опитват да ни оказват натиск. Нашата операция беше и е срещу терористични групи", казва той.

Ердоган коментира, че влизането на режима на Башар Асад в провинция Манбидж не е всъщност негативно, тъй като територията попада под сирийския суверенитет. Но той добави, че районът трябва да се освободи от терористите на YPG/PKK и местното население е съставено предимно от араби, а някои от арабските племена настояват Турция да ги "спаси".

Сирийски правителствени войски стигнаха Кобани, застават на границата с Турция

Сирийски правителствени войски стигнаха Кобани, застават на границата с Турция

Армейският конвой се насочи към Кобани след като пое Манбиж

Ердоган критикува бившата американска администрация на Барак Обама, че не е искрена в политиката си в Айн ал-Араб, известен също като Кобани, и подчертава, че Турция е приветствала около 300 000 кюрдски нелегални мигранти, които напускат домовете си заради тероризма преди няколко години, но Западните медии никога не споменават този факт и изобразяват Турция като убиец на кюрдския народ.

Той подчертава, че Анкара не иска да се насочи към кюрдите или цивилни лица, но се стреми да осигури Кобани (Айн ал-Араб), добавяйки, че антитерористичната операция ще допринесе за процеса на политическо решение в Сирия.

На въпрос дали градът е включен в плановете за безопасна зона, той отговори: "Разбира се. Защото има стратегическо значение поради миналото си. Те (YPG/PKK) ни удариха от там."

"Турция вече е самодостатъчна страна", каза той и добави, че в момента страната е в състояние да посрещне 70% от своите нужди чрез собствената си отбранителна индустрия.

Британия е разочарована от Турция, операцията й помага на Русия и Асад

Британия е разочарована от Турция, операцията й помага на Русия и Асад

Рааб: Съюзник в НАТО да се държи по този начин... Лондон спира лицензите за оръжия

Припомняйки, когато Турция закупува руската ракетна система С-400, след като САЩ отказват да продадат отбранителната си система "Пейтриът": "Няма повече отчаяние ... Можете да купите всичко отвсякъде".

Алтернативите на Турция за американските изтребители F-35 са готови и "идват оферти", обяснява Ердоган, цитиран от НТВ.

Ердоган продължава да критикува европейските страни, които спират износа на оръжие за Турция и допълва, че на Турция вече са предложени алтернативни варианти.

Турция може да поеме отговорност за терористите от ДАЕШ, затворени в Северна Сирия, и може да изпрати чужди бойци обратно в своите страни.

А "терористичната група, която действаше заедно със САЩ досега, се опитва да постигне споразумение със сирийския режим. Онези западни държави, наричащи тази терористична група съюзник, трябва да помислят за това."

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Британия и Германия са дезинформирани, а Алиансът да избере - Турция или терористи

"Кой е вашият истински съюзник", отново пита Ердоган западните страни. "Това са YPG/PKK или ДАЕШ. Сега, можем да попитаме и за ДАЕШ", допълва той.

Ердоган отново подчертава, че турската армия се бори с терористите на ДАЕШ и над 3000 от тях са убити в офанзива през 2016 г. само в сирийския град Ал Баб.

Според него, борбата на Турция срещу тероризма в Сирия се основава на Споразумението от Адана и всички членове на НАТО трябва да са с Турция в съответствие с член 5 от Договора за НАТО.

Споразумението Адана е подписано през 1998 г. и позволява на турските сили да провеждат военни операции в Сирия, обяснява "Хюриет".

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Скоро праща 1 млн., а после 2 млн. бежанци от Манбиж до границата с Ирак

"Основната опозиционна Републиканска народна партия, Партия на националистическото движение и опозиционната IYI подкрепят антитерористичната операция срещу YPG/PKK", заяви Ердоган.

Той добави, че министърът на отбраната Хулуси Акар e информирал всички партии относно развитието на операцията и благодари за тяхната национална солидарност.

Турският президент коментира и че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и придружаващата го делегация ще посетят Турция, за да обсъдят ситуацията по антитерористичната операция.

"Бих искал утрешните преговори да бъдат добри за нас", обясни той и добави, че Турция е в тесен контакт и с Русия.

Тръмп налага санкции на Турция след офанзивата в Сирия

Тръмп налага санкции на Турция след офанзивата в Сирия

Както предупреди по-рано