Турският президент Реджеп Ердоган обясни на пресконференция предавана от "Анадолу", че Турция няма проблем с Русия в Кобани. Той сигнализира за скорошно нападение над сирийските-кюрди в град Манбиж, където ще влязат истинските собственици.

Турция се гордее с отношенията си с тюркоезичните страни, заяви турският президент преди посещението си в Азербайджан. Отношенията между тюркоезичните страни ще продължат да се развиват, подчерта Ердоган.

Досега нямаме проблеми с Русия, която е с положителното отношение за Кобане. Що се отнася до Манбиж, ние сме в процес на изпълнение, както решихме, обяснява той. Когато Мунбиж е евакуиран, истинските собственици ще влязат, коментира Ердоган.

Относно твърдението, че чуждестранната преса манипулира операцията, Ердоган направи следната оценка: "Това винаги е тяхната тактиката. Те все още използват същата тактика".

 Кюрдите се споразумяха с Дамаск за общи действия срещу турското настъпление

Кюрдите се споразумяха с Дамаск за общи действия срещу турското настъпление

Асад насочи армията си към границата с Турция…

"Повече от 600 пъти е стреляно с минохвъргачки по нашата земя... Не е възможно да се прикрият фактите. Имаме мъченици. В резултат на тези минохвъргачен огън, ранените са евакуирано от домовете си... Нашите хора виждат истината. Опитваме се да им кажем чрез медиите. Те ще мамят, а ние ще продължим да казваме истината", допълва той. 

"Вчера се срещнах с Меркел", обясни той и допълни, че е разговарял и с Джонсън, но разбира, че "те не знаят много факти и са под натиска на дезинформацията. Ние продължаваме преговорите както със САЩ, така и с Русия. Броят на терористите, които вече са унищожени, достигна 550'', коментира Ердоган.

"Член сме на НАТО, НАТО има чл.5, ние сме под атаката на терористична организация, кой трябва да бъде с нас... Така че с кого сте? Ще бъдете ли с нас или ще бъдете с тези терористи?", пита турският президент.

"Генералният секретар на НАТО, знаете ли, дойде на посещение, срещнахме се с него. Той направи много добри изявления, позицията му беше много, много различна. Но позицията на някои страни е друга", допълва той.

"Ние сме държавата, срещу нас има терористична организация, така че няма война с терористичната организация, има борба."

Турция очаква солидарност от НАТО в Сирия, купили С-400, да не чакат винаги НАТО

Турция очаква солидарност от НАТО в Сирия, купили С-400, да не чакат винаги НАТО

Столтенберг хвали Турция за бежанците, притеснен е да не избягат пленени джихадисти

*Нато Член 5: Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.