Турция предостави на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг информация за напредъка на операция на Турция в Сирия, заяви на пресконференция турският външен министър Мевлют Чавушоглу след разговори със Столтенберг, съобщава ТАСС.

"Информирахме генералния секретар на НАТО за напредъка на нашата операция в Сирия "Източник на мир". Вярваме, че можем да очакваме, че НАТО ще покаже солидарност с нас", обяснява той.

Според турския министър, Анкара очаква нещо повече от колегите си от алианса, а не прости изявления, че "те разбират загрижеността на Турция за терористичната заплаха". Очаква се Столтенберг да се срещне в петък с турския президент Реджеп Ердоган.

Чавушоглу обясни придобиването на ракетни системи С-400 с нежеланието на Анкара винаги да иска от НАТО да разположи своите системи за противовъздушна отбрана по нейните граници.

"Турция няма собствени отбранителни системи. Благодарим на Испания, че спази обещанието си и остави своите системи за ПВО "Пейтриът" на нашите граници".

"Всички тези спорове показват, че Турция трябва да получи собствени системи за ПВО. Ние няма да искаме всеки път. Това също обяснява причината, поради която купихме С-400", допълва министърът.

Турция се хвали с близо 300 "унищожени терористи" с "Извор на мир" в Сирия

Турция се хвали с близо 300 "унищожени терористи" с "Извор на мир" в Сирия

Самолети бомбардират на 30 км в Сирия, кюрдите предупреждават, че атаки срещу затвори с джихадисти от ДАЕШ рискуват катастрофа

НАТО заяви пред турското ръководство, че е загрижено за операцията в Северна Сирия и опасността от освобождаването на бойци от "Ислямска държава", държани от кюрдите, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Обсъдихме също така продължаващата операция на Турция в Северна Сирия и изразих загрижеността на НАТО за тази операция и риска от по-нататъшна дестабилизация на региона. Въпреки че Турция има законни опасения за сигурността, ние призоваваме Турция да действа сдържано. Имаме общ противник - ДАЕШ. В момента нашата основна грижа е, пленените джихадисти да не избягат", коментира Столтенберг.

В същото време Столтенберг отбеляза, че Турция се намира "в много експлозивен регион". "Никоя друга държава от НАТО не е подложена на повече терористични атаки и никоя държава от НАТО не е приела толкова много бежанци от Сирия, колкото Турция", заяви генералният секретар на Алианса.

Кюрдските лидери призовават ЕС да изтегли посланиците си от Турция

Кюрдските лидери призовават ЕС да изтегли посланиците си от Турция

Илхам Ахмед зовe Вашингтон да си спомни жертватa на кюрдите срещу ДАЕШ

НАТО напомни на турските власти за недоволството си от придобиването на руски С-400, които не са достатъчно съвместими със системата за противовъздушна отбрана на Алианса.

"Тези системи не са съвместими с възможностите на противовъздушната отбрана на НАТО и представляват потенциална заплаха за военната авиация на страните от алианса", заяви Столтенберг.

Столтенберг приветства факта, че Турция не отказва да преговаря със САЩ и други страни от НАТО за придобиването на техните системи за противовъздушна отбрана. Той също така обеща, че НАТО "ще продължи да подкрепя Турция за осигуряване на противовъздушна отбрана" на територията, съседна на сирийската граница.

Според Столтенберг през последните години НАТО е инвестирала над 5 милиарда долара във военна инфраструктура в Турция.

"Ние подкрепяме Турция благодарение на засиленото ни въздушно и морско присъствие. През последните години НАТО инвестира над 5 милиарда долара във военната инфраструктура на Турция, включително различни военни съоръжения, военноморски бази и радари", допълни Столтенберг.

"НАТО подкрепя Турция с отбранителни ракетни системи, предоставя й две подразделения за противовъздушна отбрана, които да покриват териториите, съседни на сирийската граница, като помага за отбрана на турските граници, всичко това потвърждава силния ангажимент на НАТО за сигурността на Турция", обясни генералният секретар на НАТО.

Ердоган: Предложих на Тръмп да закупим „Пейтриът” паралелно със С-400

Ердоган: Предложих на Тръмп да закупим „Пейтриът” паралелно със С-400

Ердоган обяви, че Турция ще продължи да купува петрол и газ от Иран