Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи на лидера на САЩ Доналд Тръмп да закупят американски зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", информира "Ройтерс".

Мицотакис и Ердоган рестартираха турско-гръцките отношения със среща в ООН

Мицотакис и Ердоган рестартираха турско-гръцките отношения със среща в ООН

Двамата обещаха по време на описваната от тях сърдечна среща да работят тясно за изграждане на климат на доверие

Не можем да кажем, че въпросът (участието на Турция в програмата за създаване на американски изтребители пето поколение) за Ф-35 е напълно решен, но ние отправихме предложение към САЩ. Казах на Тръмп, че можем да купим "Пейтриът" паралелно с покупката на С-400, съобщи Ердоган. По думите му Тръмп отвърнал, че Турция и САЩ ще работят по този въпрос.

Във вторник телевизионният канал Haber Turk информира, че Вашингтон и Анкара се готвят да подпишат споразумение за свободна търговия с ниво на търговски обмен от 100 милиарда долара. Според информация на източници в рамките на това споразумение Турция ще излезе с ново предложение за "Пейтриът" и Ф-35. Ердоган обяви, че все още не са обсъждани детайли. По думите му този въпрос трябва да бъде решен на ниво министри на търговията.

Ердоган призова да не се обвинява Иран за атаките в Саудитска Арабия

Ердоган призова да не се обвинява Иран за атаките в Саудитска Арабия

Не мисля, че е правилното нещо да се обвинява Иран

Наскоро военният министър на САЩ Марк Еспър коментира, че Турция може да се върне в програмата за Ф-35 само ако прекрати военното си сътрудничество с Русия и се откаже от С-400.

Междувременно Ердоган обяви, че Турция ще продължи да купува петрол и газ от Иран въпреки санкциите на САЩ, предаде АФП.

Ердоган пред ООН: Или ядрени оръжия за всички, или универсално разоръжаване

Ердоган пред ООН: Или ядрени оръжия за всички, или универсално разоръжаване

"Светът е по-голям от петте", обяви той

"Невъзможно е за нас да прекратим отношенията си с Иран относно петрола и природния газ. Ние ще продължим да купуваме нашия природен газ от тях", каза Ердоган пред турски журналисти преди да отпътува от Ню Йорк, където участва на Общото събрание на ООН.

Въпреки обещанието си турският лидер призна, че Анкара среща трудности при закупуването на ирански петрол, откакто частният сектор се "оттегли заради заплахите на САЩ".

"Но по този въпрос специално и много други въпроси ние ще продължим отношенията си с Иран", обеща той и добави, че Анкара също търси увеличаване на търговския обмен с Техеран.