Или всички държави трябва да имат ядрени оръжия, или универсално трябва да бъдат забранени. Това призова президентът на Турция Реджеп Ердоган от трибуната в Общото събрание на ООН, цитиран от "Гардиън".

"Светът е по-голям от петте", обяви той, като има предвид петте държави с ядрени оръжия в Съвета за сигурност на ООН. Ердоган призова за ядрено разоръжаване или да се позволи на всички по света да имат достъп до ядрени оръжия.

"Неравенството между ядрените държави и неядрените държави е достатъчно да подкопае световния баланс", подчерта турският лидер.

Той говори и по други теми.

Според него недопустимо е половината свят да е богат, а другата половина да е в бедност, половината може да говори за технологично развитие и затлъстяване, а другата половина съществува под прага на бедност и изпитва глад.

Международната общност постепенно губи способността си да отговаря на предизвикателства като бедността, категоричен е той.

Ердоган отбеляза, че Турция си е спечелила името на най-щедрата държава по отношение на хуманитарната помощ и приемането на разселени хора.

Турският лидер показа снимка с Алан Курди, тригодишното сирийче, чието тяло беше открито на турското крайбрежие през 2015 г. при опит да прекоси Средиземно море. В по-голямата част от речта си Ердоган говори за 3,6-те милиона сирийски бежанци в Турция.

Държавният глава на Турция разкритикува действията на Израел към палестинците, с което си спечели аплодисментите на палестинската делегация. Той показа карта на Израел и палестинската територия през годините.

"Къде са границите на държавата Израел", попита той.

Ердоган говори и за езика на омразата срещу мюсюлманите.