Съветът за сигурност на ООН провежда консултации на 16 октомври за военната операция на Турция в Сирия. Дискусията е инициирана от Белгия, Франция, Германия, Обединеното кралство и Полша, тоест всички страни от ЕС, представени в Съвета за сигурност.

"Белгия, Франция, Германия, Обединеното кралство и Полша поискаха обсъждане на военната операция на Турция по време на консултациите, насрочени за сряда", съобщава източник на ТАСС в ООН.

Председателят на Съвета за сигурност през октомври, постоянният представител на Южна Африка към ООН Джери Матюс Матила потвърди пред журналисти провеждането на срещата. "Всички членове на Съвета за сигурност са много загрижени за тази ситуация", обяснява той.

"Изключителна загриженост" за ситуацията в Сирия изразява и постоянният представител на САЩ Кели Крафт, отговаряйки на въпрос от журналисти.

По-рано ООН предупреди, че са отчетени екзекуции на цивилни лица в североизточна Сирия, извършени от протурски бойци, и това могат да представляват "военно престъпление" и Анкара може да бъде "смятана за отговорна".

Разединеният Съвет за сигурност на ООН не се разбра за операцията на Турция в Сирия

Разединеният Съвет за сигурност на ООН не се разбра за операцията на Турция в Сирия

САЩ "по никакъв начин" не одобряват решението на Турция

Междувременно, в координация с партньорите от ЕС Испания ще откаже нови лицензии за износ на военно оборудване, което може да се използва при операции в Сирия. Според Мадрид, "законните опасения за сигурността в Турция трябва да бъдат уредени с политически и дипломатически методи, а не с военни действия".

В изявлението се казва, че операцията на Анкара "има катастрофални хуманитарни последици, които изострят дълбоките и трайни страдания на сирийския народ", води до увеличаване на броя на бежанците, "застрашава стабилността и сигурността в региона".

Освен това, според Мадрид, действията на Турция застрашават "единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирия" и могат също да помогнат за укрепване на позицията на терористичната група ДАЕШ.

ЕС вече критикува турските действия, за което бе критикуван остро от Турция. Санкции ще бъдат наложени и от САЩ на Турция след офанзивата в Сирия, написа по-рано Доналд Тръмп в "Туитър".

Вчера, френският външен министър Жан-Ив льо Дриан настоя, че Европейският съюз трябва да осъди турската военна офанзива в Сирия и призова да се наложи оръжейно ембарго срещу Анкара.

Франция и Германия през уикенда ограничиха продажбите на оръжие на Турция в контекста на операцията в Сирия, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че работи с Конгреса за налагане на тежки санкции срещу Анкара.

Арабската лига също осъди действията на Турция в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган обаче отказа да прекрати настъплението, подчертавайки, че Турция ще продължи, докато границата ѝ не бъде осигурена от кюрдските "терористи".

Британия е разочарована от Турция, операцията й помага на Русия и Асад

Британия е разочарована от Турция, операцията й помага на Русия и Асад

Рааб: Съюзник в НАТО да се държи по този начин... Лондон спира лицензите за оръжия