Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да работи с двете партии в Конгреса, за да удари Турция с "тежки санкции", след като турските военни предприеха много критикувана операция срещу кюрдските въоръжени формирования в Североизточна Сирия.

"Работя с Линдзи Греъм и много членове на Конгреса, включително демократи, за налагането на тежки санкции на Турция", написа Тръмп в профила си в "Туитър", допълвайки: "Министерството на финансите е готово да действа, може да се направи опит за приемането на ново законодателство. По този въпрос има голям консенсус. Турция беше помолена това да не бъде правено."

Съобщението на Тръмп идва, докато Турция продължава военната си офанзива срещу Сирийските демократични сили (СДС) в Северна Сирия, които тя смята за терористи. Офанзивата започна, след като Тръмп обяви изтеглянето на американските военни от района, където те се сражаваха заедно с кюрдите срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

САЩ извеждат по най-бързия начин 1000 свои военни от Сирия

САЩ извеждат по най-бързия начин 1000 свои военни от Сирия

Обявиха офанзивата на Турция в Сирия за военно престъпление

Обвинен в "изоставяне" на кюрдите, Тръмп многократно подчерта желанието да не замесва САЩ в още една "безкрайна война" в Близкия изток. Той обаче се сблъска с натиск от страна на конгресмени и сенатори от двете основни партии да накаже Турция за операцията ѝ срещу кюрдите.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, споменат в туита на Тръмп, отдавна е привърженик на запазването на американските войски в Сирия, като призова Тръмп в петък да "промени курса" и да използва американската армия, за да блокира турската офанзива. Греъм и сенаторът от Демократическата партия Крис Ван Холън също така представиха законопроект за налагането на санкции, който ще удари лично турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други най-висши турски официални лица и ще замрази американската военна помощ за Анкара.

Турция мачка кюрдите в Сирия, превзе градовете Рас ал Айн и Тел Абяд и магистрала

Турция мачка кюрдите в Сирия, превзе градовете Рас ал Айн и Тел Абяд и магистрала

Ердоган сряза западните сили, които плашат Турция със санкции

За момента санкциите изглежда са предпочитаният метод от администрацията на Тръмп. Финансовият министър Стивън Мнучин заяви в петък, че чрез налагането на "тежки санкции" САЩ могат "да затворят турската икономика, ако се наложи".

Освен потенциалните атаки срещу цивилни граждани - което Ердоган се ангажира да избягва, - САЩ са обезпокоени, че затворници от ДАЕШ, държани в контролирани от кюрдите райони, могат да избягат в контекста на конфликта. Кюрдски представители заявиха по-рано днес, че "стотици" затворници, свързани с ДАЕШ, вече са избягали от лагер, ударен при турски обстрел.

Кюрдски политик сред деветима цивилни, екзекутирани от подкрепяни от Турция бойци в Сирия

Кюрдски политик сред деветима цивилни, екзекутирани от подкрепяни от Турция бойци в Сирия

Бунтовниците отричат