Ръководителят на британското външно министерство Доминик Рааб определя турската военна операция в Сирия като помагаща на Русия и сирийския президент Башар Асад. Той обясни това в Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство, цитиран от БиБиСи.

"Това не са действията, които очакваме от съюзник, те са безразсъдни, контрапродуктивни и играят директно в ръцете на Русия и режима на Асад".

"Не мога да си представя ситуация, при която такъв близък съюзник в НАТО да се държи по този начин. Това поражда загриженост за хуманитарни въпроси, за борба с тероризма. Трябва да изясним на нашите турски партньори и съюзници, че те трябва да се откажат от това", обяснява Рааб.

Правителството на Обединеното кралство ще спре лицензите за износ на оръжие за Турция на фона на опасенията относно военната операция в Северна Сирия, съобщи Даунинг Стрийт.

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Скоро праща 1 млн., а после 2 млн. бежанци от Манбиж до границата с Ирак

Досега при операцията са убити десетки цивилни, междувременно най-малко 160 000 са избягали от района, според ООН.

Рааб обясни на депутатите, че правителството на Обединеното кралство призова Турция да "упражнява максимална сдържаност и да прекрати тези едностранни военни действия".

"Мога да кажа на Парламента, че няма да бъдат издавани допълнителни лицензи за износ в Турция за стоки, които биха могли да бъдат използвани във военни операции в Сирия."

Според дипломатическият кореспондент на БиБиСи Джеймс Ландейл, това не означава, че всички продажби на оръжия от Великобритания за Турция са спрени - износът може да продължи при съществуващ лиценз.

Обединеното кралство е лицензирало продажбите на военна техника в Турция на стойност над 1 милиард британски лири от 2013 г., според Кампанията срещу търговията с оръжие.

Рааб заяви и че не иска да връща чуждестранни бойци на "Ислямска държава" във Великобритания, но за непълнолетните и сираците ще се обмисля.

Русия патрулира между сирийските и турските сили

Русия патрулира между сирийските и турските сили

Офанзивата е "неприемлива", Русия няма да допусне сблъсъци между Турция и Сирия