Представител на САЩ съобщи, че около 1000 американски войници са изтегляни от Северна Сирия и ще бъдат разположени в Ирак, Кувейт и вероятно Йордания, информира АП.

Вашингтон изтегля войниците си на фона на тежки сражения между турската армия и сирийските кюрди.

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Скоро праща 1 млн., а после 2 млн. бежанци от Манбиж до границата с Ирак

Източникът обяви, че американските войници се изтеглят от района на Манбидж, където САЩ заеха позиции през 2017 г. Представителят отбеляза, че американските войници в Ирак могат да проведат трансгранични операции срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, както го правиха преди да сформират партньорство с водените от кюрдите Сирийски демократични сили.

Докато американците се изтеглят, сирийската армия навлезе в северния сирийски град Манбидж.

Преди дни сирийските кюрди сключиха споразумение с правителството на Башар Асад за отпор на турската армия, след като САЩ ги изоставиха.

Китай настоя Турция да спре военната операция в Сирия

Китай настоя Турция да спре военната операция в Сирия

И "да се върне в правия път"

Междувременно френски дипломатически източници заявиха, че президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп. Те са обсъдили необходимостта да се предотврати възраждането на ДАЕШ. По време на разговора вчера Макрон е подчертал, че офанзивата на Турция в Североизточна Сирия е заплаха за целия регион и Европа.

Източниците отбелязаха, че приоритет на Франция е силен и координиран дипломатически отговор за оказване на натиск върху Турция, за да прекрати офанзивата в Северна Сирия.

Макрон също е разговарял и с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът е "подчертал дълбоките различия в мненията", според съобщение на Елисейския дворец.

В същото време от ООН предупредиха, че най-малко 160 000 цивилни в Североизточна Сирия са разселени заради турската офанзива.