Турция съобщи в събота, че нейните сили са "неутрализирали" 45 кюрдски бойци в Северен Ирак и Сирия след сблъсък в петък с членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), при който са убити девет турски войници в Северен Ирак, информира Reuters.

"При операциите след предателската атака са неутрализирани общо 45 терористи, 36 в Северен Ирак и 9 в Северна Сирия", се казва в официално турско изявление, след като президентът на страната Реджеп Ердоган председателства среща по сигурността.

Анкара обикновено използва термина "неутрализирани" в смисъла на убита.

"Турция никога няма да допусне създаването на "страна на терора" по южните си граници под никакъв претекст и по каквато и да е причина", се изтъква в изявлението на турски език.

Ердоган отново се закани да спре кюрдите в Северен Ирак и Сирия

Ердоган отново се закани да спре кюрдите в Северен Ирак и Сирия

След сблъсъците между бойци на ПКК и турски военни в последните дни

По-рано в събота Министерството на отбраната на Турция съобщи, че военните сили на страната са извършили въздушни удари в регионите Хакурк, Метина, Гара и Кандил в Северен Ирак, унищожавайки 29 обекта на ПКК, включително пещери, бункери, убежища и нефтени съоръжения.

Турските сили провеждат трансгранична операция под надслов "Claw-Lock" в Ирак като част от офанзивата на страната срещу бойци на ПКК. Турция извършва и военни операции в Сирия срещу кюрдската милиция YPG, която приема за крило на ПКК.

ПКК, определена като терористична групировка от Турция, САЩ и ЕС се вдигна на оръжие срещу турската държава през 1984 г.