Министър председателят на Турция Реджеп Тайп Ердоган обвини Израел за кризата в Близкия изток.

В интервю за телевизия „Ал Джазира" Ердоган поиска израелското ръководство да поеме отговорност за „нечовешкото отношение" към населението на сектора Газа.

Ердоган заплаши и Израел, който е стратегически партньор от дълги години с Турция в областта на въоръжаването, че отношенията между двете страни чувствително ще се влошат.

Като цяло интервюто изразява солидарността на турския министър-председател с палестинското движение „Хамас".

Ердоган намеква и за това, че „Хамас" при събитията от последните дни е загубила доверието си в Египет.
Турция е готова да поеме ролята на посредник между „Хамас" и Съвета за сигурност на ООН.

Египет в продължение на години играеше ролята на посредник при отношенията на радикалното палестинско движение с международната общност. Допълнително границата с Египет е основния пункт, от където палестинския анклав се снабдяваше с медикаменти и стоки от първа необходимост.

Припомняме, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се обърна към Съвета за сигурност на ООН с молба да се опита да спре ескалацията на напрежението в сектора Газа.

От днес в Близкия изток започват посещения редица лидери, между които френския президент Никола Саркози, представители на ЕС и Хавиер Солана.

Вчера САЩ блокира в Съвета за сигурност приемането на резолюция, осъждаща операцията на Израел. Тя бе внесена от Либия, която е непостоянен член на съвета, и изискваща незабавно изтегляне на израелските войски от палестинския анклав.