Турските военни няма да останат в Сирия, след като "Ислямска държава" бъде победена и ще оставят земята на нейните истински собственици. Това обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет". Той обеща след Ал-Баб операцията "Щитът на Ефрат" да напредне към Ракка.

"Точно както Джараблус, ал-Раи, Дабия бяха изчистени от "Ислямска държава" и местните се върнаха, Ал-Баб ще бъде изчистен и хората от Ал-Баб отново ще се заселят там", заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул преди да замине на официално посещение в Бахрейн, Саудитска Арабия и Катар.

Подчертавайки, че Турция се стреми да създаде "свободна от терористи зона" в района, той посочи, че операцията "Щитът на Ефрат" има за цел в крайна сметка да се насочи към Манбидж и Ракка след офанзивата в Ал-Баб.

"След премахването на ДАЕШ ("Ислямска държава"), на кюрдската милиция YPG и PYD - сирийската кюрдка партия "Демократичен съюз" от региона и изгонвайки ДАЕШ от Ракка, ще бъде твърде голям лукс за нас да останем там. Но сега е твърде рано да се говори по тези въпроси", посочи Реджеп Ердоган.

Той подчерта още веднъж, че няма да се спре след Ал-Баб. По думите му може да има проблем с комуникацията там. Столицата на ДАЕШ не е Ал-Баб, а Ракка. Крайната цел е да се изчисти район от 5000 кв. километра, допълни той.

Турските войски и техните съюзници от Сирийската свободна армия са влезли в центъра на Ал Баб в Северна Сирия, уточни Ердоган. Той допълни, че падането на последната крепост на джихадистката групировка в северната провинция Алеппо е въпрос на време.

"Ал-Баб сега е обсаден от всички фронтове. Нашите сили влязоха в центъра на града", посочи той.