Турската армия е убила петима терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия при артилерийски обстрел през границата, съобщиха турски военни източници, като са били ударени позиции, намиращи се западно от района, където Сирийските демократични сили (съвместни кюрдско-арабски сили) започнаха офанзива срещу ДАЕШ с подкрепата на САЩ.  

Хиляди сирийски бунтовници, подкрепяни от малоброен екип американски спецчасти, стартираха офанзива във вторник за прогонването на ДАЕШ от района на град Манбидж близо до турската граница, който ДАЕШ е използвала като логистичен център.

Вашингтон е информирал Анкара за операцията в Манбидж, но той е извън обхвата на турската артилерия, а Турция няма да подкрепи кампания, в която сирийските кюрдски бойци играят роля, разяснил друг турски военен източник, цитиран от „Ройтерс”.

Турски граничари са открили артилерийски огън по две позиции на ДАЕШ близо до сирийския град Азаз в сряда, който се намира западно от операцията в Манбидж и точно на юг от турския граничен крад Килис, който многократно през последните месеци беше удрян от ракети, изстреляни от територии, контролирани от ДАЕШ.

Турция възразява срещу подкрепата, оказвана от страна на САЩ на кюрдската милиция YPG срещу ДАЕШ в Сирия, тъй като смята, че сирийските кюрди имат близки отношения с Кюрдската работническа партия (ПКК), която воюва срещу турската държава в югоизточната част на страната.

Турският премиер Бинали Йълдъръм в сряда обяви, че оръжията, предоставяни на кюрдите в Сирия, стигали до екстремистите от ПКК в Турция.

Турски самолети са ударили лагери на ПКК в Северен Ирак рано сутринта днес и са разрушили седем позиции на бунтовниците в областта Метина, разкрили са още военните източници.  

ПКК е базирана главно в планинските райони на Северен Ирак, а Турция редовно навлиза в иракското въздушно пространство, за да удря техни лагери и оръжейни складове, въпреки възраженията от страна на Багдад и полуавтономното правителство на Иракски Кюрдистан.