Турското правителство обвини военните на Гърция в тормоз на турски изследователски кораб в Егейско море и обяви, че турските военни били отговорили на предполагаемото сплашване.

Държавната Анадолска агенция уточни, че четири гръцки изтребителя F-16 са тормозили кораба TCG Cesme южно от гръцкия остров Лемнос, като един от тях е хвърлил авиационна бомба на 2 морски мили (3,7 километра) от кораба. Информационната агенция твърди, че турските военни са отвърнали, но не посочва как и кога е станал инцидентът.

Турция провежда мащабни военни маневри в Егейско море

Турция провежда мащабни военни маневри в Егейско море

Анкара помпа мускули

"Това беше акт на тормоз, какъвто нашите гръцки съседи извършват често", коментира турският военен министър Хулуси Акар, като допълни: "Дадохме необходимия отговор в съответствие с правилата."

Засега Гърция не е коментирала темата.

Турци била изпратила TCG Cesme в международните води на Егейско море до 2 март, за да извършел хидрографско проучване. Гърция определи изпращането на кораба като провокативен акт.

В Гърция врагове на Турция коват регионален съюз

В Гърция врагове на Турция коват регионален съюз

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Бахрейн, Кипър

Акар увери, че корабът бил изпратен за провеждане на научни изследвания относно земетресения, които са чести в региона.

Този ход дойде седмици след като Гърция и Турция, които се членове на НАТО, възобновиха преговорите, целящи разрешаване на дългогодишни спорове, включително заради права върху енергийни ресурси в морето.

Турски и гръцки представители се срещнаха в Истанбул на 25 януари, за да обсъдят двустранните спорове след петгодишна пауза. Разговорите последваха месеци на напрежение между Гърция и Турция заради конфликтни претенции за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.