Турция определи 16 самолета Ф-16 (F-16) и Ф-4 (F-4) за участие в операция по освобождаване на Мосул от терористичната организация "Ислямска държава", съобщи ТАСС, позовавайки се на турския вестник Milliyet.

Според изданието, всички самолети са в пълен боекомплект и очакват заповед за излитане в Ирак.

Ирак си върна петролни полета под Мосул

Ирак си върна петролни полета под Мосул

Добивът и продажбата на петрол

Във вторник турският премиер Бинали Йълдаръм заяви в парламента, че турските военновъздушни сили участват в операция по освобождение на Мосул в състава на силите от международната коалиция.

Турските военновъздушни сили са участвали в ударите в Мосул

Турските военновъздушни сили са участвали в ударите в Мосул

Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм

В интервю на Хюриет Йълдаръм уточни, че договорката за участие на Анкара в операцията е постигната със САЩ, където в края на миналата седмица беше началникщаба на турските Въоръжени сили. "Има принципна договорка за участие на Турция във въздушната операция, но не и в дадения момент. При необходимост нашите (самолети) ще изпълняват задачи в състава на коалицията, заяви премиерът.

Според изданието, турските бойни самолети ще бъдат на разпореждане на коалицията във военновъздушната база в Катар. Те ще изпълняват от два до 10 полета ежедневно, твърди се, че няма да бъдат ползвани при набезите, които могат да доведат до значителни жертви сред мирното население.

Според Hürriyet, в рамките на операцията в Мосул се планира задействане на американо-турската база Инджирлик в югоизточна Турция. Оперативно-тактическия команден пункт на турските ВВС в Диарбекир също ще изпълнява комуникационни задачи и издирвателно-спасителна дейност.

Междувременно полицията в Анкара съобщи, че е ликвидирала член на "Ислямска държава", цитира телевизия NTV.

Той е бил ликвидиран при опит да бъде арестуван. Разбивайки вратата на терориста и при заповед да се предаде, той е оказал съпротива и е бил убит в резултат на престрелка. В дома му са открити голямо количество експлозиви и метални шрапнели, които обикновено се ползват като поразяващ елемент в самоделните бомби.

Ликвидираният се казва Ахмет Б., роден през 1992 година в провинция Диарбекир. Според предварителна информация, "Ислямска държава" е направила разузнаване в района на мавзолея на Ататюрк и сградата на първия парламент на Турция, където на 29 октомври и на 10 ноември се планират обществени мероприятия по случай Деня на Републиката и Ден в памет на Ататюрк. Смята се, че групировката е подготвяла нападение точно за тези дати.