Турция заяви, че решително осъжда решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април за ден за отбелязването на арменския геноцид, въпрос, който предизвика редовно напрежение между Турция и страните от Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

"Осъждаме и отхвърляме опитите на г-н Макрон, който е изправен пред политически проблеми в собствената му страна, да спаси деня, като превърне историческите събития в политически материал", обясни говорителят на турския президент Ибрахим Калин.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича, че убийствата са систематично организирани и представляват геноцид.

Макрон: 24 април - ден на арменския геноцид

Макрон: 24 април - ден на арменския геноцид

Решение на Франция

"Твърденията за арменския геноцид са политически лъжи, противоречат на историческите факти и нямат правно основание", коментира представителят на Ердоган.

Турция не приема употребата на термина "геноцид" във връзка със събитията от 1915 г., заявявайки, че тогава е имало братоубийствена война в Османската империя и всички страни са понесли големи загуби.

Анкара отвори османските архиви и покани историците да ги проучат, за да си създадат обективен подход към събитията преди 100 години. Турция е твърдо против всякакви опити за признаване на арменския геноцид.

На 23 февруари миналата година Турция привика шарже д'афер на Холандия, ден след като холандските депутати гласуваха за признаване за геноцид на масовите убийства на арменци през 1915 г. от Османската империя.

Турция смъмри Холандия за признаването на арменския геноцид

Турция смъмри Холандия за признаването на арменския геноцид

Турция е привикала шарже д"афер на Холандия