В събота директорът по комуникациите на турското президентство осъди решение на съда на ЕС, позволяващо на компаниите в държавите-членки да забранят на служителките да носят забрадки.

"Невероятно е, че фашизмът просто се е разпространил в съдилищата. Това погрешно решение е опит да се придаде легитимност на расизма", написа Фаретин Алтун в Twitter. Той също така обвини Европа, че "се стреми да прегърне тъмното си минало", вместо да го "изобличи". Осъждаме това решение, което накърнява човешкото достойнство", подчерта той.

Съд в Берлин отсече: Забраната на забрадки в училище не нарушава правата

Съд в Берлин отсече: Забраната на забрадки в училище не нарушава правата

Забраната не била противоконституционна

Припомняме, че компаниите вече могат да забранят на мюсюлмански служители да носят забрадка при определени условия. Това обяви върховният съд на Европейския съюз в решение по две дела, заведени от жени в Германия, които са били отстранени от работните си места заради носене на такава.

Проблемът за хиджаба, традиционната забрадка, носена от мюсюлманките около главата и раменете, предизвика спорове в цяла Европа в продължение на години и подчерта остри различия във връзка с интегрирането на мюсюлманите.