Компаниите могат да забранят на мюсюлмански служители да носят забрадка при определени условия. Това обяви върховният съд на Европейския съюз в решение по две дела, заведени от жени в Германия, които са били отстранени от работните си места заради носене на такава, информира "Ройтерс".

Проблемът за хиджаба, традиционната забрадка, носена от мюсюлманките около главата и раменете, предизвика спорове в цяла Европа в продължение на години и подчерта остри различия във връзка с интегрирането на мюсюлманите.

В делата, заведени в Съда на ЕС, и двете мюсюлманки - болногледачка на хора със специални нужди в детски център в Хамбург, управляван от благотворителна асоциация, и касиерка във веригата дрогерии Mueller - не са носили забрадки, когато са започнали работа, но са решили да го направят години по-късно след завръщането си от майчинство.

Съд в Берлин отсече: Забраната на забрадки в училище не нарушава правата

Съд в Берлин отсече: Забраната на забрадки в училище не нарушава правата

Забраната не била противоконституционна

Било им е казано, че това не е позволено и са били в различни моменти или уволнени, казано им е да дойдат на работа без забрадка, или са назначени на друга работа, показват съдебни документи.

Съдът на ЕС трябваше да реши и в двата казуса дали забраните на забрадки на работа са представлявали нарушение на свободата на религията или са разрешени като част от свободата да се прави бизнес и желанието да се представи имидж на неутралност на клиентите.

Отговорът на съда е, че подобни забрани са възможни, ако са оправдани от необходимостта на работодателя да представи неутрален имидж.

Австрия отмени забраната на забрадките в началните училища

Австрия отмени забраната на забрадките в началните училища

Според съда мярката е противоконституционна и дискриминационна

"Забраната за носене на каквато и да е видима форма на изразяване на политически, философски или религиозни убеждения на работното място може да бъде оправдана от необходимостта на работодателя да представи неутрален имидж спрямо клиентите или да предотврати социални спорове", постанови съдът.

Тази обосновка обаче трябва да съответства на истинска нужда от страна на работодателя, посочва още евросъдът.

В казуса на служителката на центъра за грижи съдът определи, че правилото в спора изглежда е приложено по общ и недиференциран начин, тъй като работодателят също така е изискал служител, носещ религиозен кръст, да премахне този знак.

Отчетоха дискриминация в забраната за мюсюлманска забрадка в холандската полиция

Отчетоха дискриминация в забраната за мюсюлманска забрадка в холандската полиция

Полицайката Сара Изат счита, че забраната е затруднила прогреса ѝ в кариерата

И в двата казуса сега националните съдилища ще имат последната дума дали е имало някаква дискриминация.

Съдът на ЕС вече реши през 2017 г., че компаниите могат да забранят на служителите да носят ислямски забрадки и други видими религиозни символи при определени условия, предизвиквайки реакция сред религиозни групи.

Повече от 5 млн. мюсюлмани живеят в Германия, което ги прави най-голямата религиозна малцинствена група там.

Забраните за забрадки за жени на работното място са гореща тема в Германия от години, най-вече по отношение на учителите в държавните училища и стажантите. Досега това не беше голяма тема в предизборната кампания за тазгодишните парламентарни избори.

На други места в Европа съдилищата също трябваше да разгледат казуса къде и как забрадки на работното място могат да бъдат забранени.

Върховният съд на Франция потвърди през 2014 г. уволнението на мюсюлманска работничка за носене на забрадка в частна ясла, която изисква строга неутралност от служителите. Франция, дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа, забрани носенето на ислямски забрадки в държавните училища през 2004 г.

Конституционният съд на Австрия обаче постанови, че закон, забраняващ на момичета на възраст до 10 години да носят забрадки в училищата, е дискриминационен.

Френският премиер призова за забрана носенето на мюсюлмански забрадки в университетите

Френският премиер призова за забрана носенето на мюсюлмански забрадки в университетите

Бих искал да можем да покажем