Турция е оставила отворена вратата за кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО, ако Стокхолм покаже воля и решителност.

"Вратата за Стокхолм сега не е затворена, но как ще напредне процесът, темпото му и кога ще приключи зависи от стъпките на Швеция", каза Ибрахим Калън за турската телевизия NTV.

Новото правителство на Швеция е "искрено и усърдно в това отношение. Но то не разполага с достатъчно инструменти, за да предприеме правни действия", за да отговори на опасенията за сигурността на Турция, каза той.

Миналата година в Швеция беше направена конституционна поправка, която влезе в сила през януари, каза Калин, добавяйки, че нов закон за борба с тероризма в този контекст ще влезе в сила на 1 юни.

"Когато го завършат след около два месеца, ще бъде възможно да предприемат по-решителни, конкретни и ползотворни стъпки за справяне с нашите опасения за сигурността", каза той.

Законът ще влезе в сила през юни, каза Калън и добави, че тогава "ще видим колко бързо ще се движат".

Ердоган пуска Финландия в НАТО, Швеция – все още не

Ердоган пуска Финландия в НАТО, Швеция – все още не

Процедурата по ратификация влиза в парламента

Швеция и Финландия подадоха заявление заедно, но Финландия зае "конструктивна позиция както по отношение на структурирането на ПКК, така и на терористичната организация Фетула (FETO), премахването на ограниченията в областта на отбранителната индустрия и включването на Турция в програми като като PESCO в рамките на Европейския съюз", каза той.

Постоянното структурирано сътрудничество или PESCO е част от политиката на ЕС за сигурност и отбрана.

Финландия със своето конструктивно отношение зае "по-прозрачна и по-плодотворна позиция" по отношение на исканията на Турция, добави той.

Комисията по външни работи на турския парламент одобри в четвъртък законопроект за ратифициране на кандидатурата на Финландия за НАТО.

Калън коментира и други въпроси. 

Попитан за продажбата на самолети F-16 и комплекти за модернизация, Калън подчерта, че самолетите ще укрепят не само Турция, но и НАТО.

По отношение на руско-украинската война той каза, че има "много силен провоенен климат във Вашингтон, особено в контекста на руско-украинската война. Те искат война, искат войната да бъде удължена и за съжаление, войната ще продължи."

"Ще продължи да се засилва. Разбира се, това е голяма загуба не само за Украйна, но и за региона и света", каза той.

Турция приближи Финландия със стъпка по-близо до НАТО

Турция приближи Финландия със стъпка по-близо до НАТО

Комисията по външните работи на турския парламент даде зелена светлина на членството ѝ

Подчертавайки важността на опитите на Турция да прекрати войната и да започне преговори, Калин каза, че турският президент Реджеп Ердоган е направил много инициативи. Анкара винаги е показвала принципно и балансирано отношение от самото начало.

Също така, относно нормализирането на отношенията Анкара-Кайро, Калън каза, че скорошното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Египет е било "много важно и продуктивно.

"Ние ясно вярваме, че нормализирането на турско-египетските отношения е от жизненоважно значение не само за двете страни, но и за динамиката на региона. Също така е от полза за Либия и Палестина. Това е в интерес на целия регион в борбата срещу тероризма", каза той.

Припомняме, че през юни миналата година Финландия и Швеция подписаха меморандум с Турция, за да отговорят на опасенията на Анкара за сигурността, а висши дипломати и служители от трите страни проведоха различни срещи оттогава, за да обсъдят прилагането на тристранното споразумение.

Сред държавите-членки на НАТО само Унгария и Турция все още не са ратифицирали молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.

Унгария пуска Финландия в НАТО на 27 март

Унгария пуска Финландия в НАТО на 27 март

Унгария засега продължава да се противопоставя на членството на Швеция