Турският президент Тайип Ердоган е дал съгласието си за разширяването на НАТО с Финландия, съобщи WAZ.

В Анкара Ердоган заяви, че процесът на ратификация на договора ще бъде иницииран в парламента, каквато е стандартната процедура, и изрази надежда тя да приключи преди изборите в Турция през май месец. Ердоган коментира, явно и на фона на отношенията с Швеция, че Финландия е предприела "искрени и конкретни стъпки", за да отговори на опасенията на Анкара, свързани със сигурността.

А пък и Турция смята за значима позицията на Финландия в подкрепа на кандидатурата на Анкара за пълноправно членство в ЕС.

Ердоган отбеляза и значението на развитието на икономическите връзки с Финландия. Политикът заяви, че в края на 2022 г. търговският оборот между Турция и Финландия е достигнал 2 млрд. долара. "Нашата цел е да доведем тази цифра до 3 млрд. долара на първоначалния етап, а след това до 5 млрд. долара", каза турският президент.

Във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО турският президент заяви, че разговорите ще продължат с оглед на принципите на Алианса и отношението на Анкара по темата за борбата с тероризма, като посочи отново, че Анкара е предала на Стокхолм списък с 120 души, които са определени като терористи, и без екстрадирането им не е възможно положително отношение към кандидатурата на Швеция.

На практика освен Ердоган, и Унгария бави кандидатурите на двете държави и все още не е казала "да" на членството им. Депутатите от управляващата партия в Унгария "Фидес" използваха процедура, за да отложат гласуването и то не веднъж.

Стокхолм и Хелзинки официално кандидатстваха за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Анкара ясно заяви, че има по-големи възражения относно присъединяването на Швеция, отколкото на Финландия.

Швеция се примири, че Финландия вероятно ще я изпревари за НАТО

Швеция се примири, че Финландия вероятно ще я изпревари за НАТО

Според шведския премиер обаче членството на Стокхолм е само въпрос на време