Депутатите от управляващата партия в Унгария "Фидес" искат да се отложи за следващата седмица заседание на парламента, на което трябва да се разгледа приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Ако то бъде отложено, отново двете държави ще бъдат забавени от Будапеща, която все още не е казала "да" на членството им, съобщи "Ройтерс".

Депутат от опозиционната партия, Агнес Вадаи, от лявата Демократична коалиция, във вторник написа във Facebook, че е получила писмо от вицепремиера Жолт Семен, което я информира, че управляващата "Фидес" и християндемократите искат да отложат сесията, която би започна в понеделник.

"Фидес" се оправдава със забавяне на преговорите с Брюксел. Унгария е затънала в спор с Европейската комисия (ЕК) относно отпускането на средства от Европейския съюз (ЕС).

"Парламентарната група ще вземе решение относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, след като делегация от депутати (посетили двете страни) отчете това посещение", казаха от пресцентъра на "Фидес".

Унгария отложи вота за влизане на Швеция и Финландия в НАТО

Унгария отложи вота за влизане на Швеция и Финландия в НАТО

Будапеща изпраща парламентарна делегация в двете северни страни

Припомняме, че на 8 март парламентарна делегация от Унгария заяви, че подкрепя кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, след като се срещна с председателя на шведския парламент, за да изглади "политическите спорове", които съществуват между двете страни според управляващата в Унгария партия ФИДЕС, предава Асошиейтед Прес.

Някои унгарски депутати изразиха съмнения относно това дали да подкрепят молбите за членство в НАТО от Швеция и Финландия, цитирайки това, което те наричат "явни лъжи" от Стокхолм и Хелзинки за състоянието на демокрацията в Унгария.

Но унгарската делегация посочи, че парламентът в Будапеща в крайна сметка ще ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

В радио интервю на 24 февруари унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария ще изпрати парламентарна делегация в Швеция и Финландия, за да потърси "разяснения" по повдигнатите въпроси, преди ратификацията да може да стигне до гласуване в парламента.

Швеция се примири, че Финландия вероятно ще я изпревари за НАТО

Швеция се примири, че Финландия вероятно ще я изпревари за НАТО

Според шведския премиер обаче членството на Стокхолм е само въпрос на време

Това не са единствените спънки по пътя на двете държави към Алианса.

Вероятността Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция се е увеличила, въпреки че членството на Швеция е само въпрос на време. Това заяви във вторник шведският премиер Улф Кристершон.

Стокхолм и Хелзинки официално кандидатстваха за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Двете страни обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която твърди, че те дават убежище на членове на терористични групировки. Страните подновиха преговорите по процеса за членство в Брюксел миналата седмица.

Анкара ясно заяви, че има по-големи възражения относно присъединяването на Швеция, отколкото на Финландия.