Парламентарна делегация от Унгария заяви във вторник, че подкрепя кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, след като се срещна с председателя на шведския парламент, за да изглади "политическите спорове", които съществуват между двете страни според управляващата в Унгария партия ФИДЕС, предава Асошиейтед Прес.

Някои унгарски депутати изразиха съмнения относно това дали да подкрепят молбите за членство в НАТО от Швеция и Финландия, цитирайки това, което те наричат "явни лъжи" от Стокхолм и Хелзинки за състоянието на демокрацията в Унгария.

Но унгарската делегация посочи във вторник, че парламентът в Будапеща в крайна сметка ще ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

"Ние подкрепяме членството на Швеция в НАТО", каза заместник-председателят на парламента на Унгария Чаба Хенде пред шведската информационна агенция ТТ.

"Дадохме да се разбере, че унгарското правителство, унгарският президент, министър-председателят и повечето от унгарските парламентаристи ясно подкрепят членството на Швеция в НАТО", каза Хенде, според информационната агенция.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства изявленията на унгарските депутати

"Те изпращат положително послание и препоръчват ратификация. Така че, разбира се, имаме още много да извървим, но напредваме", каза Столтенберг пред репортери.

Парламентарната делегация се срещна и с външния министър на Швеция Тобиас Билстрьом, който каза, че "предполагаме, че ратификацията ще се състои скоро".

"Дата, за която се говори, е края на март и това е, към което се стремим", каза Билстрьом пред TT.

Според Арон Емилсон, председател на Комисията по външни работи на шведския парламент, който също се срещна с унгарската делегация, гостуващите депутати не са поставили никакви условия за ратификация.

"Говорихме за укрепване и подобряване на двустранните отношения и взаимно разбиране на конституционните традиции", каза той.

Хенде каза, че е необходимо да се подобрят двустранните отношения между Будапеща и Стокхолм. Унгарски официални лица обвиниха шведски и финландски политици, че казват "откровени лъжи" за Унгария.

"Би било уместно шведските политици, представители на правителството и членове на Европейския парламент, въз основа на напълно неверни факти, да не посочват или намекват, че в дадена страна липсва върховенство на закона", каза Хенде пред TT.

С нов закон срещу тероризма Швеция се доближава до НАТО

С нов закон срещу тероризма Швеция се доближава до НАТО

Ако бъде прието, новото законодателство ще влезе в сила от 1 юни

След това унгарската делегация планира да посети съседна Финландия, за да изясни позициите си. Пътуването на делегацията до двете северни страни отложи гласуването за ратификация с две седмици. Унгарският парламент сега ще гласува по въпроса по време на сесия, която започва на 20 март.

В радио интервю на 24 февруари унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария ще изпрати парламентарна делегация в Швеция и Финландия, за да потърси "разяснения" по повдигнатите въпроси, преди ратификацията да може да стигне до гласуване в парламента.

"Не е редно да искат от нас да ги вземем на борда, докато разпространяват явни лъжи за Унгария, за върховенството на закона в Унгария, за нашата демокрация и за живота тук", каза Орбан. "(Как) някой може да иска да бъде наш съюзник във военна система, докато безсрамно разпространява лъжи за Унгария? Така че нека спрем за приятелски разговор и да ги попитаме как е възможно това.

Унгария: Западът е във военна психоза

Унгария: Западът е във военна психоза

Светът е "в 25-ия час", за да предотврати неизбежна световна война