Очаква се парламентът на Швеция да приеме закон за борба с тероризма утре. Ако това се случи, новото законодателство ще влезе в сила от 1 юни, съобщава Анадолската агенция.

Новият законопроект ще бъде насочен срещу финансирането, подпомагането и разпространението на терористични групи. Пътуването в чужбина с цел присъединяване или подпомагане на терористична група също ще бъде санкционирано, ако законът влезе в сила.

Турция настоява Стокхолм да предприеме конкретни действия за борба с терористичните групировки ПКК и терористичната организация "Фетуллах", стояща зад неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Швеция прие закон за борба с тероризма и през ноември миналата година с надеждата, че Анкара ще одобри кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО. Турция обаче твърди, че приетите закони не са достатъчни и не е направено нищо особено за спиране на дейността на терористичните групировки.

Столтенберг вижда напредък в преговорите с Турция за членството на Швеция в НАТО

Столтенберг вижда напредък в преговорите с Турция за членството на Швеция в НАТО

Той се надява Швеция и Финландия да се присъединят до юли

Освен от недоволство заради неясния подход на Швеция, Анкара отложи тристранна среща с Швеция и Финландия относно членството им в НАТО и след като шведските власти позволиха на датски крайнодесен политик да изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм на 21 януари.

Преговорите трябва да започнат отново със среща на външните министри на трите страни в Брюксел на 9 март. Стокхолм потвърди решимостта си да предприеме необходимите стъпки съгласно тристранен меморандум, подписан през юни от Швеция, Финландия и Турция по време на срещата на върха на НАТО, проведена в Мадрид.

Изправен пред критики, главният преговарящ на Швеция за присъединяването към НАТО Оскар Стенстрьом наскоро заяви, че позицията на страната по отношение на тероризма вече не е същата.

"Да, променихме се. И осъзнахме по-добре опасенията за сигурността на Турция. Това също ще подобри сигурността на Швеция", подчерта той.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана

"Швеция не трябва и никога няма да бъде сигурно убежище за нито един терорист и затова увеличаваме сътрудничеството между нашите служби за сигурност. Отделяме повече средства за тези служби и отбраната. Ще се радваме да си сътрудничим заедно в НАТО", отбеляза Стенстрьом.

Турция предостави списък с издирвани лица на Швеция и очаква скандинавската страна да предприеме бързи действия, за да покаже, че исканията на Анкара действително се изпълняват. Все още обаче нито един от осъдените не е предаден на Турция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу наскоро призна, че Швеция е направила промени в своите закони за тероризма и обещава да приеме нов законопроект, но това, което Турция иска, е конкретно действие.

"Не е възможно да кажем "да" на членството на Швеция в НАТО, без да видим тези стъпки. Швеция не изпълнява задълженията си. Това е причината, поради която казахме "да" срещата да се проведе в Брюксел", обясни той.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Финландия не иска да се дели от Швеция за НАТО

Стокхолм е най-близкият партньор на Хелзинки в политиката за сигурност и отбрана