Турция обяви, че преговорите с Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО ще се проведат следващия месец, съобщава "Франс прес".

Новината идва, след като през януари разговорите за членството на двете скандинавски страни бяха отложени заради спор във връзка с протестите, проведени в Стокхолм.

Срещата ще се проведе на 9 март, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анкара заедно с унгарския си колега.

Кандидатурите за присъединяване към НАТО трябва да бъдат ратифицирани от всички страни членки на Алианса, сред които и Турция.

Столтенберг вижда напредък в преговорите с Турция за членството на Швеция в НАТО

Столтенберг вижда напредък в преговорите с Турция за членството на Швеция в НАТО

Той се надява Швеция и Финландия да се присъединят до юли

Анкара обаче беше възмутена от протестите през януари, на които копие от Корана беше изгорено пред турското посолство в Стокхолм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече предупреди Швеция, че няма да подкрепи нейната кандидатура за присъединяване към НАТО. "Позицията ни за Финландия е положителна, но не и за Швеция", заяви той.

На предишните два кръга от тристранните преговори на НАТО участваха служители на външните министерства и бяха насочени върху конкретен списък от искания на Анкара, които включват екстрадирането от Швеция и Финландия на десетки заподозрени за участие в терористични групи.

Чавушоглу заяви, че третата планирана среща ще се проведе в Брюксел.

Не е възможно да се съгласим с кандидатурата за НАТО, преди Швеция да изпълни ангажиментите си съгласно тристранния протокол, подписан в Мадрид през юни, категоричен бе той.

Чавушоглу отново потвърди, че Турция гледа одобрително на моблата за членство на Финландия. По негови думи кандидатурите на двете скандинавски страни може да бъдат разгледани поотделно.

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Ердоган готов да пусне Финландия в НАТО, но Швеция "да не си прави труда"

Стокхолм няма да получи "да" за членство, докато позволява изгарянето на Корана