Над 138 000 кибератаки са били предотвратени през 2022 г., съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу, цитиран от "Хюриет".

В писменото си изявление относно проучванията в областта на киберсигурността той посочва, че през миналата година са били предотвратени общо 138 445 кибератаки, а през последния шестгодишен период броят на блокираните кибератаки е достигнал 664 263.

Караисмайлоглу припомни, че Екипът за реагиране при киберинциденти (SOME) е създаден през 2013 г. и че в него работят 2125 души.

Той допълни, че е разработена и комуникационна платформа на SOME (SIP), за да се обменят аларми, предупреждения и известия за сигурност между Националния център за реагиране при киберинциденти (USOM) и SOME.

Турция предупреждава гражданите си в Европа и САЩ за възможни атаки

Турция предупреждава гражданите си в Европа и САЩ за възможни атаки

След като в редица страни беше изгорен Коранът

Караисмайлоглу подчерта, че злонамерените действия и хакерските атаки са се увеличили с нарастването на броя на потребителите в интернет, като добави, че цифровите атаки се извършват на институционално, системно и наднационално равнище.

Министърът също така отбеляза, че през 2022 г. 72 226 злонамерени връзки, открити в рамките на проучванията на USOM, са били блокирани.

Освен това през миналата година са направени близо 15 000 уведомления за киберсигурност за предприемане на мерки от страна на институции и организации.

Подчертавайки, че са взели сериозни предпазни мерки в областта на киберсигурността, Караисмайлоглу заявява, че министерството му е позволило да наблюдава бизнеса и транзакциите между USOM и операторите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без прекъсване и загуба на време.

"С разработените в страната приложения гарантираме сигурността на нашите киберпорти, както и на граничните ни порти", каза Караисмайлоглу.

"Сигурността на кибервратите е също толкова важна, колкото и на нашите гранични постове", добави той.