Турция издаде предупреждение към гражданите си в Съединените щати и Европа за "възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки", съобщава "Ройтерс".

До този ход на Анкара се стигна, след като нейните западни съюзници предупредиха своите граждани в Турция за възможни терористични атаки.

В две отделни препоръки за пътуване турското външно министерство съветва своите граждани в САЩ и европейските страни "да действат спокойно при възможен ксенофобски и расистки тормоз и атаки" и да "стоят далеч от райони, където демонстрациите могат да се засилят".

Последните прояви на "антиислямските и расистките действия" отразяват опасните измерения на религиозната нетърпимост и омраза в Европа, отбелязват от ведомството.

Турция привиква датския посланик заради изгарянето на Корана

Турция привиква датския посланик заради изгарянето на Корана

Ескалация на напрежението

В петък няколко посолства в Анкара, като тези на САЩ, Германия, Франция и Италия, издадоха предупреждения за сигурността на своите граждани в Турция, в които се посочват "възможни ответни атаки от терористи срещу места за поклонение".

До предупрежденията се стигна след скорошните инциденти с изгаряне на Корана в Европа.

Министерството на външните работи на Швеция също посъветва своите граждани в Турция да избягват тълпи и демонстрации.

Миналата седмица крайнодесен, антиимигрантски политик изгори Свещената книга на исляма близо до турското посолство в Стокхолм в знак на протест, като тези действия изостриха напрежението между Турция и Швеция.

Подобни актове на изгаряне на Корана имаше и в Нидерландия и Дания и също бяха остро осъдени от Анкара.

Протести срещу изгарянето на Корана в ислямския свят

Протести срещу изгарянето на Корана в ислямския свят

Те преминаха мирно