Турция привика в петък посланика на Дания, за да обсъди с Копенхаген за това, че е позволил на крайнодесен екстремист да гори Корана заради отказа на Анкара да допусне Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, съобщи АФП.

Антиислямският активист Расмус Палудан, датско-шведски гражданин с двойно гражданство, първо изгори екземпляр от свещената книга на мюсюлманите в близост до джамия в датската столица, а след това и втори екземпляр пред турското посолство.

Решението на шведската полиция да разреши на Палудан да организира подобен протест в Стокхолм накара Турция да отложи планираните преговори за присъединяване към НАТО с Швеция и Финландия.

Посолствата на САЩ и Франция в Анкара предупредиха своите граждани за повишен риск от ответни нападения в Турция.

"Във връзка с неотдавнашните инциденти с изгаряне на Корана в Европа правителството на САЩ предупреждава своите граждани за възможни ответни атаки от терористи срещу места за поклонение в Турция", заяви посолството на САЩ.

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Захарова: Западът назначава неграмотни хора на ключови позиции

"Терористите могат да атакуват без предупреждение или с малко предупреждение, като се насочат към места за поклонение или места, които западните граждани посещават често", допълват от посолството и призовават хората да бъдат нащрек и да избягват тълпите.

Френското посолство изпрати имейл, в който призовава своите граждани в Турция да бъдат "изключително бдителни" и подчертава предупрежденията на САЩ.

Турски дипломатически източник заяви, че датският посланик е бил извикан, за да се протестира срещу "неприемливото" отношение на страната му към действията на Палудан.

"Остро осъждаме решението да се даде разрешение за този провокативен акт, който очевидно представлява престъпление от омраза", заяви пред репортери турският дипломатически източник.

Датският външен министър Ларс Локе Расмусен потвърди, че посланикът е бил призован. Той заяви, че Копенхаген се радва на "добри отношения с Анкара - и това не ги променя".

За Турция е безсмислено да подновява диалога с Швеция и Финландия за НАТО

За Турция е безсмислено да подновява диалога с Швеция и Финландия за НАТО

Позицията на Анкара остава непроменена

"Нашата работа е да обясним на Турция условията, които преобладават в Дания с нашата отворена демокрация, и да ги накараме да разберат, че има разлика между Дания като страна - нашия народ като цяло - и отделни хора, които имат широк спектър от възгледи", каза той.