Според Турция е "безсмислено" да се провежда тристранна среща с Швеция и Финландия, за да се обсъдят техните кандидатури за НАТО, след протестите по-рано този месец в Стокхолм, съобщава "Ройтерс".

На пресконференция турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че няма предложение за отделна оценка за членството на двете скандинавски страни в Алианса.

Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че страната му иска да възстанови диалога за НАТО с Турция, след като Анкара отложи за неопределено време тристранните преговори със Стокхолм и Хелзинки относно тяхното членство.

Турция натъртва, че няма да напуска НАТО

Турция натъртва, че няма да напуска НАТО

Анкара е изненадана, че се говори за излизането ѝ от Алианса

В понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

Преди дни Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Захарова: Западът назначава неграмотни хора на ключови позиции