Бившият турски министър по въпросите на Европейския съюз и говорител на управляващата партия Омер Челик изключи възможността Анкара да напусне НАТО.

"Думите на онези, които говорят за оттегляне на Турция от НАТО, са изключително изненадващи. В това няма никакво съмнение. Ние сме една от страните, които основаха НАТО", подчерта той пред Си Ен Ен.

Челик бе категоричен, че "няма смисъл" да се провежда тристранна среща с Швеция и Финландия след последните събития, но не отхвърли напълно възможността за преговори за членство на Хелзинки в Алианса, след като "предприеме правилните стъпки срещу тероризма".

В понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

Анкара още е гневна след изгарянето на Корана в Стокхолм

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

Вчера Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Русия застава зад Ердоган и критикува Швеция и НАТО за изгорения Коран

Захарова: Западът назначава неграмотни хора на ключови позиции