Турция може да изготви законопроект за "ограничено" връщане на смъртното наказание, ако може да бъде постигнат политически компромис по темата. Това обяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от "Ройтерс".

След неуспешния преврат на 15 юли, множество хора и групи в страната многократно призоваваха за повторното въвеждане на смъртното наказание, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще го одобри, ако парламентът гласува за него.

Турция официално се отказа от смъртното наказание през 2002 г. като част от предприсъединителния процес към Европейския съюз. Практически в страната смъртно наказание не е извършвано от 1984 г. Представители на Европейския съюз предупредиха, че повторното въвеждане на смъртното наказание може да сложи край на преговорите на Турция за присъединяване към Общността.

Йълдъръм, говорейки пред членове на своята Партия на справедливостта и развитието, изтъкнал, че смъртното наказание било въпрос на промяна на конституцията и изисквало компромис. Той не дал подробности какви компромиси ще бъде необходимо да бъдат направени.

Той също така уверил, че всякаква мярка по отношение на смъртното наказание няма да се прилага с обратна сила.