Турция върви към гражданска война. Това прогнозира Алекс Алексиев от Центъра за изследвания на балканския и черноморския регион.

На брифинг в Дома на Европа той заподозря, че това може би е единственият начин Ердоган да задържи властта си. Кюрдските общности не склоняват пред него, обяви Алексиев, като припомни, че през лятото Ердоган и партията му загубиха абсолютната си власт в турския парламент, като гласовете им бяха с 20% по-малко от тези през 2011 година.

Цялата Югоизточна Турция всъщност е кюрдска, тези райони масово отричат управлението на Ердоган и, ако това продължава по този начин, ситуацията може да се превърне в много сериозна съпротива и дори гражданска война, сочи преценката на изледователя. За него в момента турската страна е много по-заинтересована от война срещу кюрдите, отколкото срещу „Ислямска държава".

Ердоган загуби изборите, защото постепенно започна да води все по-репресивна политика и доказа, че не е демократ и не се интересува от това какво казва турската конституция. Ислямизацията на Турция върви с много бързи темпове, тя вече не е светска държава, убеден е Алексиев.

По думите му, кюрдите смятат, че именно Ердоган е създал "Ислямска държава", за да я управлява срещу кюрдите.