Турция координира действията си със своите съюзници, но не търси ничие разрешение за своите операции по сигурността в Сирия. Това съобщи Анадолската агенция, като цитира говорителя на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калън.

"Ние не искаме разрешение, ние просто се координираме с нашите съюзници, когато сме изправени пред заплаха за националната сигурност, заяви Калън в интервю, излъчено в неделя от катарския телевизионен оператор Ал Джазира. По отношение на политическата ситуация в Сирия, разбира се, тя остава източник на заплаха и несигурност за всички, не само за нас, но и за Ирак, за Йордания, както и за Европа и т.н.", добави той.

Турски дронове атакуваха конвой от кюрдски бойци в Северна Сирия

Турски дронове атакуваха конвой от кюрдски бойци в Северна Сирия

Има данни за загинали и ранени

Припомняме, че миналия месец Турция стартира операция в Северен Ирак и Сирия, която цели позиции на забранената от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК).

Операцията започна дни, след като групировката извърши бомбен атентат в Истанбул, като уби шестима души и рани други 81.

Ден по-рано беше съобщено, че безпилотни летателни апарати на турските ВВС са атакували конвой на кюрдските Сили на сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Хасаке. Според телевизионния канал Al-Hadath, атаката е извършена в село Санджак-Шейх в граничния район Амуда.

"През последните години ПКК промени тактиката си. Вместо да използват сирийски, да речем кюрди или други, те използват други хора от различни националности. Някак си да се прикрият", добави Калън.

Той отхвърли твърденията, че турските въздушни удари са застрашили американските войници, повтаряйки, че Анкара не цели цивилни, нито американски или руски войници.

"Имаме механизъм за премахване на конфликтите с руснаците и американците. Ние не се насочваме към руски или американски войници или военни постове в Сирия или където и да е другаде. Нашите цели са елементи на ПКК и им казваме да стоят далеч от тези елементи", каза той.

Относно политическата ситуация в Сирия, той каза, че Анкара "ще продължи да подкрепя легитимната сирийска опозиция, въпреки факта, че почти целият свят ги е забравил", включително САЩ, Европа и много арабски страни.

Относно възможна среща между президента Ердоган и сирийския лидер Башар ал-Асад, Калън каза: "Нямаме планове за такава среща, но нашият президент по същество изпраща съобщение: ако действате отговорно, ако се обърнете към опасения за сигурността и да позволя на политическия процес да продължи напред, тогава може да съм готов да предприема тази стъпка".