В събота безпилотни летателни апарати на турските ВВС са атакували конвой на кюрдските Сили на сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Хасаке. Според телевизионния канал Al-Hadath, атаката е извършена в село Санджак-Шейх в граничния район Амуда.

САЩ настояват за незабавна деескалация, докато Турция нанася удари в Сирия

САЩ настояват за незабавна деескалация, докато Турция нанася удари в Сирия

Вашингтон категорично се противопоставя на военни действия

Според канала в резултат на удари сред кюрдските бойци има убити и ранени. Според очевидци две ракети са ударили една от колите, където може да се намира кюрдският полеви командир, името му не се уточнява.

Според сводката на командването на SDF, предадена от агенция Firat News, през последните 48 часа турските войски са обстреляли от артилерия и танкови оръдия 84 населени места в северната част на провинциите Алепо, Ракка и Хасака. В някои села има разрушени къщи и инфраструктурни съоръжения, няма данни за жертвите. От началото на турската операция "Нокът-меч" на 20 ноември в Северна Сирия са убити 13 цивилни, а 35 са ранени.

САЩ против нова турска военна операция в Сирия

САЩ против нова турска военна операция в Сирия

Лойд Остин призовава за деескалация

Атаките на турските войски продължиха през целия ден срещу районите на Тел Рифаат, Манбидж и Айн ал Араб в провинция Алепо. Командването на сирийските въоръжени сили разположи там военни подкрепления и бронирани машини, за да отблъсне предстоящото нахлуване на турските войски. В околностите на Айн ал-Араб на 2 ноември двама сирийски войници бяха убити по време на обстрел, още петима бяха ранени.

Припомняме, че Анкара изисква изтеглянето на кюрдските бойци на разстояние от 30 км от граничната зона за сигурност, създадена от турските войски през 2019 г. В противен случай турският президент Реджеп Ердоган заплашва да започне нова сухопътна операция в Северна Сирия.