Официален представител на САЩ в Сирия призова в петък за "незабавна деескалация" след дни на смъртоносни въздушни удари и обстрел по сирийско-турската граница, като каза, че действията дестабилизират региона и подкопават борбата срещу групировката "Ислямска държава", съобщава "Асошиейтед прес".

Тази седмица Турция започна вълна от въздушни удари срещу предполагаеми кюрдски бунтовници, укриващи се в съседна Сирия и Ирак, като отмъщение за смъртоносния атентат от 13 ноември в Истанбул, за който Анкара обвинява кюрдските групи.

Групите отрекоха да са замесени в бомбения атентат и казаха, че турските удари са убили цивилни и са застрашили борбата срещу ДАЕШ.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционен военен наблюдател, каза, че 67 цивилни, въоръжени лица и войници, са убити при турски атаки в Северна Сирия от началото на въздушните удари.

Николас Грейнджър, който е от Централното командване на САЩ - или CENTCOM - и в момента е в Сирия, каза, че Вашингтон "категорично се противопоставя на военни действия, които допълнително дестабилизират живота на общностите и семействата в Сирия и ние искаме незабавна деескалация".

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Анкара ще започне сухопътна операция в удобен за нея момент

Развитието на събитията е "неприемливо опасно и ние сме дълбоко загрижени", каза той и добави, че ударите също така застрашават военния персонал на САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши с нова сухопътна инвазия в Северна Сирия, насочена към кюрдските групи. В петък той каза, че Турция ще продължи своята "борба срещу всички видове терор вътре и извън нашите граници".

И Турция, и Съединените щати смятат забранената Кюрдска работническа партия, или ПКК, за терористична група заради продължилия десетилетия бунт и атаките, организирани от групата в границите на Турция.

Но те не са съгласни относно статута на основната кюрдска милиция в Сирия, Отрядите за защита на народа или YPG. Групировката на сирийските кюрди е ключов съюзник на САЩ в битката срещу "Ислямска държава".

Турция извърши три големи нахлувания в Северна Сирия от 2016 г. насам и нейните сили все още контролират част от страната.

Кюрдски официални лица в Сирия предупреждават, че всяко ново турско нахлуване ще попречи на битката срещу ДАЕШ, която все още има спящи клетки и извърши смъртоносни атаки през последните месеци срещу ръководените от сирийските кюрди опозиционни сили, както и срещу сирийските правителствени сили.

"Ние приемаме тези заплахи сериозно и се подготвяме да се изправим срещу всякакви наземни атаки", каза пред "Асошиейтед прес" Сиаманд Али, говорител на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили.

Русия предлага да посредничи между Турция и Сирия

Русия предлага да посредничи между Турция и Сирия

"На различни нива"