Турция има право да се грижи за собствените си проблеми в Северна Сирия. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва в момент, когато въоръжените сили на страната му продължават голяма въздушна операция, насочена срещу кюрдската милиция в региона.

Той бе категоричен, че страната му има право да се бори с терористите в и извън своите граници, ако те представляват заплаха за националната безопасност.

В реч пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието в парламента Ердоган спомена за възможна наземна офанзива срещу Народните отряди за защита (YPG) в Сирия след ескалиралите ответни удари по сирийската граница през последните дни.

Той предупреди, че въздушните операции на Анкара срещу кюрдската милиция в Северна Сирия са едва началото и в подходящия момент тя ще започне и сухопътна операция там.

По негови думи Турция е по-решена от всякога да създаде по южната си граница "коридор за сигурност", като същевременно гарантира териториалната цялост както на Сирия, така и на Ирак, където също провежда операции срещу кюрдски бойци.

Турция изпраща танкове и войници в Сирия

Турция изпраща танкове и войници в Сирия

Ердоган обяви началото на сухопътна операция срещу кюрдските бойци

Продължаваме въздушната операция, като ще се нахвърлим върху терористите по суша в най-удобния за нас момент, подчерта Ердоган.

"Формирахме част от този коридор и ще се погрижим за него, като започнем с места като Тел Рифат, Манбидж и Айн ал-Араб (Кобани), които са източниците на проблеми", добави той.

В неделя Турция започна операция с кодовото име " Нокът-меч", в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след бомбения атентат в Истанбул.

Анкара обвинява забранената от нея Кюрдска работническа партия (ПКК), че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който уби шестима души на 13 ноември.

От своя страна ПКК отрича да е замесена в терористичната атака.

САЩ и Русия зоват Турция за деескалация в Сирия

САЩ и Русия зоват Турция за деескалация в Сирия

Анкара настоява Вашингтон да спре да подкрепя "терористите"

Преди дни Ердоган отново предупреди, че военната операция в Северна Сирия и Ирак няма да се ограничи само до въздушни удари и ще се проведат дискусии за включването и на турски сухопътни сили.

От своя страна Съединените щати призоваха за деескалация. Русия също изрази надежда Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия.

От месеци Ердоган заплашва с нова наземна офанзива срещу Народните отряди за защита (YPG). Това обаче вероятно ще обтегне отношенията със САЩ, които въоръжават и обучават доминираните от YPG Сирийски демократични сили за борба с "Ислямска държава". Този ход може да обтегне и отношенията с Русия, чиито войски действат в някои райони, контролирани от YPG от 2019 г., когато Турция за последен път изпрати свои сили, за да прогони Народните отряди за защита от границата си.

Турция счита YPG за терористична организация поради връзките ѝ с ПКК, която от четири десетилетия се бори за автономия в Турция.

Над 40 000 души бяха убити в боевете между ПКК и турската държава, започнали през 1984 г.

Ердоган заговори и за наземна военна операция в Сирия

Ердоган заговори и за наземна военна операция в Сирия

Анкара няма да се ограничи само до въздушни удари