Турция ще атакува кюрдските екстремисти в Сирия с танкове и войници възможно най-скоро. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва след ожесточената размяна на въздушни удари по сирийската граница между турските сили и кюрдските милиции.

"От няколко дни се борим с терористите със своите самолети и оръдия. С Божията помощ скоро ще изкореним всички със своите танкове, артилерия и войници", обяви той.

В неделя Турция започна операция с кодовото име " Нокът-меч", в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след бомбения атентат в Истанбул.

Анкара обвинява забранената от нея Кюрдска работническа партия (ПКК), че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който уби шестима души на 13 ноември.

САЩ и Русия зоват Турция за деескалация в Сирия

САЩ и Русия зоват Турция за деескалация в Сирия

Анкара настоява Вашингтон да спре да подкрепя "терористите"

От своя страна ПКК отрича да е замесена в терористичната атака.

"Ние знаем самоличността, местоположението и пътя на терористите. Ние също така знаем много добре кой ги покровителства, въоръжава и насърчава", изтъкна Ердоган.

Турция изпълни своята роля, спазвайки всяко споразумение за сигурността на границата си със Сирия, категоричен бе той.

Вчера Ердоган предупреди, че военната операция в Северна Сирия и Ирак няма да се ограничи само до въздушни удари и ще се проведат дискусии за включването и на турски сухопътни сили.

От своя страна Съединените щати призоваха за деескалация. Русия също изрази надежда Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия.

Ердоган заговори и за наземна военна операция в Сирия

Ердоган заговори и за наземна военна операция в Сирия

Анкара няма да се ограничи само до въздушни удари