Турция планира да преследва цели в Северна Сирия след смъртоносния атентат в центъра на Истанбул, след като завърши трансграничната операция срещу бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Ирак, каза пред Ройтерс високопоставен служител, пожелал да остане анонимен.

Правителството обвини кюрдските бойци за взрива на булевард "Истиклял" в Истанбул в неделя, при който загинаха шестима души и бяха ранени повече от 80.

Заплахите, отправени от кюрдски екстремисти или "Ислямска държава" към Турция, са неприемливи, е казал източникът на Ройтерс, добавяйки, че Анкара ще премахне заплахите по южната си граница "по един или друг начин".

"Сирия е проблем за националната сигурност на Турция. Вече се работи по това", е казал турският представител.

"Има текуща операция срещу ПКК в Ирак. Има определени цели в Сирия, след като тя приключи."

Никоя групировка не пое отговорност за взрива на оживената пешеходна алея, а ПКК и ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF) отрекоха да са замесени.

Полицията е задържала 50 души като част от разследването на взрива, каза министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от държавната Анадолска агенция във вторник.

Заподозреният атентатор, сирийка на име Ахлам Албашир, беше задържана рано в понеделник при обиск на къща в Истанбул.

Отделно министърът на здравеопазването Фахретин Коджа каза, че 58 от ранените са били изписани след лечение, докато 17 все още са в болница, а шестима от тях са в интензивно отделение.

Турция не прие съболезнованията на САЩ за атентата

Турция не прие съболезнованията на САЩ за атентата

Сравни ги с "убиеца, който пристига пръв на местопрестъплението"