Министерството на отбраната на Турция и висши правителствени служители категорично отхвърлиха обвинения, че турските въоръжени сили са използвали химически оръжия в операциите си срещу кюрдски екстремисти, съобщава "Ройтерс".

Тази седмица медии, близки до бойната група на Кюрдската работническа партия (ПКК), публикуваха видеоклипове, които според тях показват използване на химически оръжия от турската армия срещу ПКК в Северен Ирак.

Отделно, федерация на международни медицински организации публикува доклад по-рано този месец, в който настоява за независимо разследване на възможни нарушения на Конвенцията за химическите оръжия от 1997 г.

Твърденията, че "турските въоръжени сили са използвали химически оръжия" са напълно безпочвени и неверни, подчертават от турското Министерство на отбраната.

Всички тези усилия за дезинформация са напразни борби на терористичната организация и нейните съюзници, посочват още от ведомството, добавяйки, че боеприпаси, забранени от международното право, не са използвани от турските въоръжени сили.

Турция удари бази на кюрдите в Ирак

Турция удари бази на кюрдите в Ирак

Офанзива на Анкара

ПКК е определена за терористична група от Турция, Европейския съюз и Съединените щати. Повече от 40 000 души загинаха вследствие на бунта, който започна срещу турската държава през 1984 г.

Международната организация "Лекарите за предотвратяване на ядрена война" е открила косвени доказателства за възможни нарушения по време на мисия през септември в Северен Ирак.

"Лъжата за химическите оръжия е безполезен опит на тези, които се опитват да прикрият тероризма. Нашата борба срещу тероризма ще продължи с твърдост и решителност", изтъкна в Туитър Ибрахим Калин, говорител на турския президент.

Омер Челик, говорител на управляващата партия на Реджеп Тайип Ердоган, пък нарече тези, които отправят подобни твърдения, част от "подла клеветническа мрежа".

Турция по-близо от всякога до пълен контрол над границите си срещу терористи

Турция по-близо от всякога до пълен контрол над границите си срещу терористи

От началото на новата военна операция в Северен Ирак са ликвидирани 100 кюрдски терористи

В доклада си Международната организация "Лекарите за предотвратяване на ядрена война" твърди, че миналата година министърът на отбраната Хулуси Акар открито е признал в турския парламент за използването на сълзотворен газ по време на операция срещу ПКК в Северен Ирак.

"Това е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и трябва да бъде подведено под съдебна отговорност от международната общност", се подчертава в документа.

Организацията посочва, че е открила материали в Северен Ирак близо до район, изоставен от турската армия, включително контейнери за солна киселина и белина, които могат да бъдат използвани за производството на хлор - боен химически агент. На същото място са намерени контейнери за противогази, предпазващи от химически оръжия.

Уточнява се, че нито един от представените материали не е окончателно доказателство за използване на химически оръжия, но изисква допълнително независимо разследване.

Турция започна военна операция в Северен Ирак

Турция започна военна операция в Северен Ирак

Цели са позиции на ПКК