Военната операция на Турция в Северна Сирия и Ирак няма да се ограничи само до въздушни удари и ще се проведат дискусии за включването и на сухопътни сили. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че турският генерален щаб и Министерството на отбраната ще решат заедно за участието на сухопътни сили.

Ердоган подчерта, че операцията "Нокът-меч", която страната му започна през уикенда на териториите на Сирия и Ирак не е "случайна", а предварително планирана.

Той добави, че "унищожаването на терористични организации е незаменимо задължение на нашите сили за сигурност".

Трима загинаха в Турция при ракетен обстрел от Сирия

Трима загинаха в Турция при ракетен обстрел от Сирия

Подозира се, че зад атаката стоят кюрдските бойци

През уикенда Турция нанесе въздушни удари срещу 89 военни цели в Сирия и Северен Ирак, за които твърди, че принадлежат на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски филиал, както и срещу Народните отряди за защита (YPG). Сирийската обсерватория за правата на човека пък съобщи, че най-малко 35 души са загинали при нападението.

От месеци Ердоган заплашва с нова наземна офанзива срещу Народните отряди за защита (YPG). Това обаче вероятно ще обтегне отношенията със САЩ, които въоръжават и обучават доминираните от YPG Сирийски демократични сили за борба с "Ислямска държава". Този ход може да обтегне и отношенията с Русия, чиито войски действат в някои райони, контролирани от YPG от 2019 г., когато Турция за последен път изпрати свои сили, за да прогони Народните отряди за защита от границата си.

Турция счита YPG за терористична организация поради връзките ѝ с ПКК, която от четири десетилетия се бори за автономия в Турция.

Турция обвинява ПКК, че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който уби шестима души на 13 ноември.

От своя страна ПКК отрича да е замесена в терористичната атака.

След атентата в Истанбул Турция пак заговори за "цели в Сирия"

След атентата в Истанбул Турция пак заговори за "цели в Сирия"

Първо трябвало да приключи операцията в Северен Ирак