Москва е готова да посредничи в преговорите между Турция и Сирия "на различни нива". Това заяви специалният пратеник на руския президент по въпросите за Сирия Александър Лаврентиев за РИА Новости.

"Срещите и контактите между ръководителите на разузнаването на двете страни се провеждат доста редовно - между директора на Националната разузнавателна служба на Турция Хакан Фидан и директора на Бюрото за национална сигурност на Сирия Али Мамлук", посочи пратеникът на Кремъл.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му има право да се бори с терористите в и извън своите граници, ако те представляват заплаха за националната безопасност.

Той предупреди, че въздушните операции на Анкара срещу кюрдската милиция в Северна Сирия са едва началото и в подходящия момент тя ще започне и сухопътна операция там.

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Анкара ще започне сухопътна операция в удобен за нея момент

В неделя Турция започна операция с кодовото име " Нокът-меч", в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след бомбения атентат в Истанбул.

Анкара обвинява забранената от нея Кюрдска работническа партия (ПКК), че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който уби шестима души на 13 ноември.

От своя страна ПКК отрича да е замесена в терористичната атака.

Преди дни Ердоган отново предупреди, че военната операция в Северна Сирия и Ирак няма да се ограничи само до въздушни удари и ще се проведат дискусии за включването и на турски сухопътни сили.

От своя страна Съединените щати призоваха за деескалация. Русия също изрази надежда Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия.

Турция изпраща танкове и войници в Сирия

Турция изпраща танкове и войници в Сирия

Ердоган обяви началото на сухопътна операция срещу кюрдските бойци

От месеци Ердоган заплашва с нова наземна офанзива срещу Народните отряди за защита (YPG). Това обаче вероятно ще обтегне отношенията със САЩ, които въоръжават и обучават доминираните от YPG Сирийски демократични сили за борба с "Ислямска държава". Този ход може да обтегне и отношенията с Русия, чиито войски действат в някои райони, контролирани от YPG от 2019 г., когато Турция за последен път изпрати свои сили, за да прогони Народните отряди за защита от границата си.

Турция счита YPG за терористична организация поради връзките ѝ с ПКК, която от четири десетилетия се бори за автономия в Турция.

Над 40 000 души бяха убити в боевете между ПКК и турската държава, започнали през 1984 г.