Турция няма да прилага споразумението с Европейския съюз за ограничаване на наплива на мигранти в Европа, ако на турските граждани не им бъде предоставено безвизово пътуване в ЕС, както бе обещано, съобщава "Франс прес".

Това обяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик на съвместна пресконференция с намиращия се в Анкара еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. 

"Турция няма да прилага споразумението за реадмисия без либерализация на визите. Защо го казваме? За да сме сигурни, че ще си сътрудничим повече и ще решим тези проблеми", изтъкна Челик, като допълни, че Турция изпълнявала задълженията си по споразумението с Брюксел. 

Аврамопулос от своя страна отчете, че Турция е постигнала напредък по изискванията за безвизов режим, но все още има да приема ключови реформи.

"Европейският съюз ще осигури подкрепа и помощ на Турция да изпълни последните детайли и изисквания, за да отвори пътя за общото ни желание да видим съвсем скоро турските граждани да пътуват без визи в Европа", заяви еврокомисарят.

През март Анкара и Брюксел се споразумяха Турция да спре бежанския поток към Европа, а в замяна да получи финансова помощ и безвизов режим за турските граждани.