Резултатите от състоялия се днес в Турция референдум свидетелстват за това, че избирателите поддържат предложените промени в конституцията.

Правителството на Ерджеп Таип Ердоган внесе 26 поправки, за които днес турските граждани дадоха гласа си.

"Ние преодоляхме историческа пречка по пътя към развитието на демокрацията и върховенството на закона."

Това бе първият коментар на Ердоган след като станаха ясни предварителните резултати от гласуването.

Опозицията обаче се опасява, че поправките ще позволят на управляващата партия, която е с ислямски корени, в по-голяма степен да може да контролира процеса на назначаването на съдии във висшите инстанции и така да влияе на решенията на съда. По адрес на Партията на справедливостта и развитието даже прозвучаха обвинения за опит да проведе скрит ислямистки преврат.

На свой ред правителството утвърждава, че иска да приведе конституцията в съответствие със стандартите на Европейския съюз.

Резултатите от референдума укрепват позициите на Ерджеп Ердоган. Неговата Партия на развитието и справедливостта е насочила поглед към трети поред мандат след изборите, които ще се състоят през юли 2011 година.

Действащата в Турция конституция е приета през 1982 година от военното правителство на страната. За последните почти 30 години в нея са правени множество промени, но за първи път се провежда всенародно допитване по този въпрос.

В миналото Партията на справедливостта и развитието нееднократно е изпадала в конфликти с висши съдии, които също се определят като защитници на светските ценности в Турция.

През 2008 година Партията на Ердоган едвам избегна забрана на своята политическа дейност от страна на Конституционния съд, въпреки че плати сериозна глоба. Процедурата беше инициирана от самите съдии с аргумент, че управляващата партия превръща страната в ислямска държава. Прокурорът подкрепи инициативата, но за налагане на забранато не достигна един глас.

Бурната политическа пропаганда преди референдуми свидетелства да поляризацията в обществото, разделено н привърженици на религиозното и на светското управление, коментира БиБиСи.

В много градове в западната част на страната, където гражданите се отнасят с подозрение към религиозните уклони на управляващите, промените в конституцията бяха отхвърлени.
Точно обратното - казалите „да" на Ердоган очакват значителни промени към по-добро, включително и в стандарта на живот.