Турция призова Франция да не прави същата грешка като Съединените щати, като изпраща войски в сирийския град Манбиж, който Анкара заплашва да атакува, заради кюрдски бойци, съобщава АФП.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще разшири офанзивата. Турският "Йени Сафкак" съобщава, че Франция е изпратила 50 командоси в Манбиж, за да подкрепи YPG, а "Анадолу" коментира, че 100 души от френските специални части са разположени в пет бази в контролирани от YPG области на Сирия.

Говорителят на Ердоган, Ибрахим Калин съобщи, че Турция ще информира Париж надлежно "ако това се окаже вярно". "Не правете същата грешка като Америка", предупреждава той

Но Калин допълва пред репортери в Анкара, че френските власти са коментирали, че "няма въпроси" за изпратени войници в Манбиж, там има американски войници. Франция има специални части в Сирия, но не оповестява информация за тяхното местоположение или брой.

 

Според сирийската обсерватория за правата на човека близо 350 войници от водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ (Ислямска Държава), главно американски и френски военни, са разположени в Манбиж. Обсерваторията съобщава, че коалицията е изпратила подкрепления в последните дни, главно от Франция и САЩ.