Турски войски нахлуха отново в Северен Ирак, влизайки в бой с части на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Това е поредната операция на турската армия в последните седмици, насочена срещу лагерите на сепаратистите.
В нея не участват военновъздушни сили и в този смисъл тя е една от по-малко мащабните. Генералният щеб на турската армия съобщава за нанесени многобройни щети.

"Нашите действия не са насочени срещу териториалната цялост на Ирак, нито срещу гражданското население. Но тамошните лагери на терористичната организация ПКК представляват заплаха за нашата национална цялост", заяви турският президент Гюл.


Новият момент е липсата на значими международни протести, коментира Дойче веле. ЕС напомни на Анкара да проявява сдържаност, но явно преобладава мнението, че на тероризма трябва да се противодейства навсякъде еднакво - а ПКК е водена за терористична организация от САЩ, ЕС, Турция и Ирак.

"Нашите аргументи се приемат от световната общност. Днес светът е убеден, че Турция действа в името на своето национално право. Ако не беше така, международната реакция щеше да бъде съвсем различна", аргументира Абдула Гюл.


Както съобщава в. "Вашингтон Пост" американското правителство снабдява редовно турската страна с разузнавателна информация за движенията и базите на кюрдските партизани. За тази цел американските военни установили бюро за свръзка в Анкара, което на практика указвало на турската армия целите в Ирак.

В същото време има и слухове, че Вашингтон предупреждавал кюрдите за предстоящите турски нападения. Може би на това се дължи така малкият досега брой на жертвите.

Официален представител на провинция Кюрдистан в Ирак заяви днес, че ще защитават цивилното население от нападенията на турсата армия.

С други думи: турците може да громят инфраструктурата на ПКК, но кюрдските партизани биват своевременно предупреждавани и успяват навреме да напуснат лагерите си. Анкара може да приеме това за успех, а за кюрдите това е ситуация, с която биха могли да живеят. Въпросът е: колко дълго ще се запази това равновесие.