Гръцки затворник в турски затвор бе подал молба за временно освобождаване от затвора, за да присъства на погребението на сина си, който загина в железопътната катастрофа в Централна Гърция. Посолството на Гърция в Анкара на 2 март изпрати вербална нота до турското външно министерство, в която се подчертава хуманитарното измерение на искането, припомня историята гръцкият вестник "Катимерини".

Анкара реагира като не само позволи на лишения от свобода баща на жертвата да присъства на погребението на сина си, но и да излежи остатъка от присъдата си в гръцки затвор, което беше видяно в Атина като още една индикация за значителното подобряване на гръцко-турските отношения.

Това размразяване беше отразено в дискусията между външния министър Никос Дендиас и неговия колега Мевлют Чавушоглу в понеделник. Фактът, че въпросът за лишения от свобода баща беше обсъден на най-високо дипломатическо ниво, а не чрез типичните канали за комуникация, включващи съдебни, затворнически или полицейски власти, се възприема като доказателство за желание да се създаде някакъв положителен прецедент, макар и само символичен.

В Атина и Анкара се полагат усилия за придвижване на така наречения "позитивен дневен ред", който, макар и символичен, също отразява по-положителната перспектива в гръцко-турските отношения. За тази цел заместник-министърът на външните работи на Гърция, отговарящ за икономическата дипломация Костас Фрагоянис наскоро се срещна с Чавушоглу в Доха.

Припомняме, че след разрушителното земетресение в Турция от 6 февруари, Гърция беше една от страните, които първи изпратиха екипи и хуманитарна помощ, а на 12 февруари гръцкият външен министър посети засегатия район, където бе посрещнат от турския си колега и двамата видяха в това посещение шанс за затопляне на силно влошените отношения между двете съседни страни.