Най-малко 36 души са загинали при сблъсък между пътнически и товарен влак в Северна Гърция рано сутринта в сряда, съобщи in.gr.

Данните са към 6.30 часа тази сутрин.

"Имаше челен сблъсък между два влака в Евангелисмос: товарен влак и влак IC 62, който пътуваше от Атина за Солун", се казва в изявление на оператора Hellenic Train.

В резултат на инцидента няколко вагона от влака са дерайлирали, като някои от тях са се запалили.

Говорител на противопожарната служба заяви, че най-малко 36 души са загинали при дерайлирането. Най-малко 85 души са били ранени, от които 25 тежко.

По данни на гръцкия железопътен оператор в пътническия влак са пътували най-малко 350 души. Властите потвърдиха, че във влака са пътували и много деца.

Инцидентът е станал близо до град Евангелисмос, на 230 км северозападно от Атина.

Началникът на гарата в Лариса, на чиято смяна е станал смъртоносният инцидент с влака, е отведен в полицейския участък в Лариса.

Гръцките железници потвърдиха, че пътническият влак се е движил по маршрута Атина-Солун и е потеглил от гръцката столица в 19:22 часа.

Три от вагоните му са дерайлирали.

Катастрофата е станала в района на град Лариса.

"Процесът на евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Оцелели разказват, че няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните вследствие на удара. Други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е изкривил и се е забил в полето до релсите.

Спасители с лампи-челници са работили в гъст дим, изваждайки от вагоните парчета изпочупен метал, за да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и проверяваха под отломките.

Смята се, че няколко от загиналите са били открити в района на ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

Оцелял тийнейджър, който не съобщава името си, разказва пред гръцки репортери, че точно преди катастрофата усетил силно спиране и видял искри, а след това внезапно спрял.

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха и бяха разбити", каза той, видимо разтърсен.

Той допълни, че първият вагон се е запалил и че е използвал чанта, за да счупи прозореца на своя четвърти вагон и да избяга.

В коментар за държавната телевизия ЕРТ Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е била "ужасна нощ".

"Предната част на влака е била разбита. ... Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата".

Длъжностните лица заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Hellenic Train се управлява от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.

По информация на Министерството ни на външните работи за БТА няма информация за пострадали българи при влаковата катастрофа.

От МВнР изказват съболезнования на семействата на жертвите при тежкия инцидент и се надяват за бързо възстановяване на пострадалите.

България застава до Гърция в този трагичен момент, посочват от ведомството ни.