Турция се готви да „прочисти” границата откъм Сирия от екстремисти от ДАЕШ („Ислямска държава”), след като турски граничен град беше подложен на множество ракетни нападения. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Франс прес”.

„Извършваме всички необходими подготвителни действия, за да прочистим другата страна на границата заради проблемите в Килис”, подчерта Ердоган на фона на упорити спекулации за възможна турска трансгранична сухопътна операция, без да посочва подробности за това, в какво се състои подготовката.

Около 20 души бяха убити в турския пограничен град Килис от ракетен обстрел от контролирани от ДАЕШ територии в Сирия от януари насам, което накара армията да отговори с артилерийски огън.

Турция, която е член на предвожданата от САЩ коалиция, сражаваща се с ДАЕШ, също позволи на американски самолети да използват нейната военновъздушна база в Южна Турция за въздушни удари срещу терористите.

Ала Ердоган се оплака, че Турция не получавала подкрепата, която желаела от своите съюзници в борбата срещу ДАЕШ и даде да се разбере, че Анкара е готова да предприеме едностранни действия.

„Докато наши граждани стават жертви всекидневно по улиците на Килис от ракети, изстреляни от другата страна на границата, какво можем да очакваме от нашите съюзници”, запита турският президент и добави: „Нека да кажа тук. Ние няма да се поколебаем да предприемем необходимите стъпки на своя глава, ако е необходимо.”

Информации  в турските медии свидетелстват, че турски войскови корпус от 20 души е навлязъл в Сирия през уикенда на разузнавателна мисия, за да издирва ракетни установки на ДАЕШ, които да бъдат мишени на артилерийски удари, но това не е официално потвърдено.

Ердоган отбелязал, че това, което се случва в Килис, щяло да бъде „лакмус” за искреността на коалицията срещу ДАЕШ за справянето със заплахата.

Ние не вярваме в искреността на която и да е страна, която не разглежда ракетите, падащи в нашия град, по същия начин, по който ако падат в Москва, Лондон, Брюксел, Вашингтон, Париж или Берлин”, настоял турският държавен глава.