Турция нападна остро Германия, посочвайки, че твърденията, че Турция се е превърнала в централен „хъб” за ислямистки групировки, отразявали „изкривена менталност”, опитваща се да уязви турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава „Ройтерс”.   

Германската телевизия ARD тази седмица публикува част от поверителен доклад на германското правителство, който според телевизията бележи първата официална оценка, свързваща Ердоган и турското правителство с подкрепа на ислямистки и терористични групировки.

В доклада се посочва, че Турция се е превърнала в „централен хъб за ислямистки групировки в Близкия изток".

Турция съвсем съзнателно си сътрудничи с терористи, сигурна Германия

Турция съвсем съзнателно си сътрудничи с терористи, сигурна Германия

Това твърдят от германското правителство

В изявление турското външно министерство изтъква: „Твърденията са нова демонстрация на изкривената менталност, която от известно време се опитва да дърпа надолу нашата страна, прицелвайки се в нашия президент и правителство.”

Обтегнатите отношения между Анкара и Запада се влошиха от неуспешния преврат на 15 юли, когато група военни се опита да свали от власт Ердоган и правителството, при което загинаха 240 души.

Анкара е вбесена от това, което тя разглежда като нечувствителна реакция от страна на своите западни съюзници, обвинявайки ги, че показват загриженост само относно репресиите след преврата.  

Западът се притеснява, че Ердоган използва пуча, за да задуши инакомислието. Повече от 35 хил. души бяха задържани при чистката, а десетки хиляди държавни служители бяха уволнени или временно отстранени от полицията, съдебната власт и училищата.

Анкара също така обвинява Европа, че не прави достатъчно, за да може Турция да се справи с екстремистките групировки на своя територия. Тя смята, че европейските правителства трябва да бъдат по-категоричен партньор в нейната борба срещу екстремистката Кюрдска работническа партия (ПКК), разглеждана от турските власти, Европа и САЩ като терористична групировка.  

Очевидно е, че зад тези твърдения стоят някои политически кръгове в Германия, известни с двойните си стандарти в борбата срещу тероризма, включително кръвопролитните действия на терористичната групировка ПКК”, посочват от турското външно ведомство.

„Като страна, която искрено се бори срещу тероризма от всякакъв вид, независимо от неговия източник, Турция очаква от партньорите и съюзниците си да действат по същия начин”, изтъкват от турското външно министерство.